ГоловнаЕкономікаБізнес

Новий голова НБУ повинен розбиратися в макроекономіці, - Устенко

Виконавчий директор Фонду Блейзера взяв участь в експертному опитуванні Інституту Горшеніна.

Новий голова НБУ повинен розбиратися в макроекономіці, - Устенко
Олег Устенко
Фото: Сергей Нужненко

Кандидат на посаду керівника Нацбанку України після відставки Валерії Гонтаревої повинен бути фахівцем у макроекономіці, вважає Олег Устенко, виконавчий директор Фонду Блейзера. Про це він заявив під час експертного опитування Інституту Горшеніна.

"Судячи з досвіду інших країн, я бачив би на посаді когось, хто є фахівцем у макроекономіці, а точно не банкіра. Але я розумію, що в Україні таке викривлене уявлення про те, хто повинен бути керівником, і тому, швидше за все, буде банкір. Але якщо брати банкіра, то такого, який має уявлення про макроекономіку досить значне. І в цьому випадку мені здається, що таким кандидатом міг би бути Лавренчук (Володимир, керівник Райффайзен Банку Аваль, - ред.)", - сказав Устенко.

Однак, додав економіст, співробітників банківського сектору складно переманити в центробанк: "Я не бачу мотивів". Він також нагадав, що хоча кандидатуру керівника НБУ вносить Президент, її затверджує Верховна Рада, яка вкрай фрагментована сьогодні. "І ця фрагментованість Ради не дасть вибрати кращого кандидата все одно".

Олег Устенко нагадав, що депутати все частіше висловлюються за скорочення повноважень правління НБУ, за зміни в роботі центробанку, за позбавлення його самостійності і незалежності.

Нагадаємо, раніше на LB.ua вийшла стаття про причини відставки Гонтаревої. Ми також писали про можливих кандидатів на посаду голови НБУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram