ГоловнаЕкономікаДержава

Почалося будівництво залізниці до ядерного сховища в зоні ЧАЕС

Роботи планують закінчити у квітні 2018 року

Фото: ub.com.ua

Компанія "Укрбуд" оголосила про початок будівництва залізниці, яка з'єднає будівельний майданчик Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) біля Чорнобильської атомної електростанції і наявну лінію Вільча-Янів залізниці Овруч-Чернігів.

Роботи на підготовчому етапі, триває облаштування будмістечка. Прокладання рейок почнеться, коли інший підрядник розчистить ділянку від лісу і викорчовує пні, йдеться на сайті "Укрбуду".

Фото: ub.com.ua

Залізниця завдовжки 6 кілометрів з'єднає з наявною магістраллю в районі покинутої станції Шепеличі.

Фото: ub.com.ua
По обидва боки

залізниці розташовані односмугові автомобільні шляхи завдовжки 2,1 і 3,1 км з кишенями для роз'їзду через кожні півкілометра.

Повністю закінчити роботи планують у квітні 2018 року, після чого нова гілка зможе використовуватися для доставки в ЦСВЯП відпрацьованого ядерного палива з українських атомних електростанцій.

Нагадаємо, в серпні 2016 року Україна уклала кредитну угоду з американським банком на 260 млн доларів для фінансування будівництва ЦСВЯП.

Спорудження сховища дозволить "Енергоатому" значно скоротити витрати, пов'язані з поводженням з відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП), яке зараз переважно вивозять на тимчасове зберігання в РФ. Вартість послуг російських компаній за зберігання ВЯП щорічно обходиться "Енергоатому" майже у $200 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram