ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна повернулася до планів побудувати ядерний завод

Є три компанії, які готові взяти участь у конкурсі.

Україна повернулася до планів побудувати ядерний завод
Фото: rbc.ua

Міністр енергетики і вугільної промисловості Ігор Насалик висловив упевненість, що в Україні побудують завод із виробництва тепловидільних збірок для атомних електростанцій.

"Завод тепловидільних збірок обов'язково буде створено. Сьогодні є три компанії, які готові взяти участь у конкурсі: китайська компанія, яку ми допустили, Westinghouse і французька компанія, якої я поки що не хочу називати", - сказав він на підсумковій прес-конференції в четвер. 

Також він заявив, що українські АЕС готові повністю відмовитися від російського ядерного палива і перейти на збірки Westinghouse.

"Чотири із 13 партій ядерного палива надходять від Westinghouse, а це становить 30%. Атомна енергетика готова до переходу на Westinghouse повною мірою", - сказав міністр.

Нагадаємо, що під спорудження ядерного заводу були виділені 6,8 га біля селища Смолине (Кіровоградська область). Планувалося, що будуватиме російська "ТВЕЛ". Але у зв'язку з агресією Російської Федерації рішення переглянули.

У жовтні 2015 року міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин заявив, що "ТВЕЛ" не виконує своїх зобов'язань з будівництва заводу з виробництва ядерного палива в Кіровоградській області, тому відповідну угоду буде розірвано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram