ГоловнаЕкономікаФінанси

МВФ не повірив деклараціям українських чиновників

"Оприлюднення декларацій - це тільки перший крок на шляху очищення від корупціонерів".

МВФ не повірив деклараціям українських чиновників
Фото: obozrevatel.com

Міжнародний валютний фонд вважає, що деякі українські чиновники приховали частину свого майна, не вказавши його в електронних деклараціях.

Про це повідомила в Фейсбуці голова Нацагентства щодо запобігання корупції Наталія Корчак із посиланням на старшого експерта фінансового сектора МВФ Емануеля Матіаса.

"Фонд прискіпливо стежить за ситуацією в Україні. Відповідно, вони побачили певну непослідовність у деклараціях деяких українських топ-чиновників: статки, про які писала міжнародна преса, поки що чомусь відсутні в електронному реєстрі", - зазначила Корчак.

Вона також наголосила, що оприлюднення декларацій - це тільки перший крок на шляху очищення суспільства від корупціонерів. Наступний крок - перевірка декларацій і відповідні вироки.

"Тому МВФ пообіцяв всебічну допомогу під час перевірки майнових і фінансових активів українських декларантів за межами держави", - розповіла Корчак.

Представник МВФ, своєю чергою, зазначив, що система е-декларування є значним досягненням України, і мало хто вірив, що це можливо.

"Чимала кількість міжнародників досі висловлюють здивування, що система почала працювати. З огляду на це, і для міжнародного, і для українського суспільства, вкрай важливий превентивний фактор, який повинен спрацювати щодо тих, хто проігнорував свій обов'язок оприлюднити інформацію про майно", - наголосив Матіас.

Нагадаємо, 30 жовтня в Україні завершилася подача чиновниками вищого рівня е-декларацій. Сума коштів, задекларованих нардепами, дорівнює 12,3 млрд гривень, що відповідає третині бюджету Молдови.

9 листопада НАЗК презентувало порядок перевірки задекларованого чиновниками майна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram