ГоловнаЕкономікаДержава

ЄБРР вимагає скасувати зміну підпорядкування "Укртрансгазу"

Банк відзначив невиконання умов кредиту на $300 млн.

ЄБРР вимагає скасувати зміну підпорядкування "Укртрансгазу"
Фото: kapital.kz

Європейський банк реконструкції та розвитку вимагає скасувати рішення Міністерства економічного розвитку і торгівлі забрати "Укртрансгаз" у своє управління.

"Необхідно скасувати це рішення та сісти за стіл переговорів Міністерству економіки і представникам "Нафтогазу", іншим необхідним партнерам і прийняти рішення, які будуть узгоджуватися з угодою, яку було підписано між урядом України та ЄБРР", - сказав керівний директор ЄБРР по Східній Європі й Кавказу Френсіс Маліж у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в суботу.

За його словами, ЄБРР готовий взяти участь у таких дискусіях.

"Ми стурбовані, дуже стурбовані, що рішення були прийняті не у відповідності з нормальними правилами корпоративного управління", - додав Маліж.

Він нагадав, що умовою надання ЄБРР кредиту Україні у розмірі $300 млн на купівлю газу була реформа корпоративного управління "Нафтогазу", погоджена з банком.

Нагадаємо, МЕРТ 7 вересня внесло зміни до статуту "Нафтогазу України", згідно з якими фактично поклало на себе функції управління компанією "Укртрансгаз".

Після скандалу МЕРТ пояснило рішення забрати "Укртрансгаз" у своє управління необхідністю виконувати зобов'язання щодо Третього енергетичного пакету Євросоюзу.

"Нафтогаз" у відповідь заявив, що рішення МЕРТ забрати "Укртрансгаз" у своє управління жодним чином не спрямоване на виконання Україною зобов'язань Третього енергетичного пакету і ставить під загрозу отримання кредитів на закупівлю газу для опалювального сезону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram