ГоловнаЕкономікаФінанси

UniCredit Bank поскаржився в ГПУ на суддівське свавілля

Районний суддя оштрафував банк на мільйон гривень за підробленим договором

UniCredit Bank поскаржився в ГПУ на суддівське свавілля

UniCredit Bank звернувся по захист від суддівського свавілля. Про це йдеться у листі дочки європейської банківської групи на адресу Генеральної прокуратури України (ГПУ), комітету з питань правової політики і правосуддя та комітету з питань запобігання та протидії корупції Верховної Ради України, Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ).

"ПАТ "Укрсоцбанк" змушене звернутися до Вас по захист від суддівського свавілля і просить звернути увагу на факти грубого порушення норм матеріального та процесуального права, а також некомпетентну і зухвалу поведінку голови Кіцманського районного суду Чернівецької області - Мізюка Віктора Миколайовича під час здійснення ним повноважень з розгляду справи за участю Банку", - цитує лист РБК-Україна.

Згідно з повідомленням, суддя постановив стягнути з банку близько 1 млн грн за договором, який експертиза визнала підробленим. При цьому, з задоволених позовних вимог, сума так званого вкладу становить в цілому 120 тис. грн, тоді як решта суми - це штрафні санкції, серед яких пеня становить 831,7 тис. грн.

"Таким чином сума стягнутої пені (у тому числі стягнута судом поза межами позовної давності) у вісім разів перевищує суму коштів нібито внесених на депозит за підробленим договором банківського вкладу", - вражені у UniCredit Bank.

Коментуючи це питання, заступник глави Адміністрації президента Олексій Філатов в інтерв'ю РБК-Україна зазначив, що, як незалежна фігура, суддя "має право на власну позицію, навіть якщо вона неправильна, крім тих випадків, коли буде доведено, що це рішення не правосудне, він виніс його в надії отримати від цього якусь користь і тут є склад злочину, який називається "винесення завідомо неправосудного рішення". Цей склад злочину дуже складно довести, але тим не менш є багато випадків, коли суддів притягали за винесення завідомо неправосудного рішення".

Раніше UniCredit Bank вже звертався до кількох представників державної влади по захист від суддівського свавілля в регіоні. Крім того, на зустрічі керівників групи UniCredit з президентом України Петром Порошенком банкіри підкреслювали, що справедлива судова система - один із ключових моментів для розвитку країни та залучення іноземних інвесторів. UniCredit Bank просить правоохоронні органи та органи контролю захистити банк від незаконних дій з боку суддів Кіцманського райсуду Чернівецької області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram