ГоловнаЕкономікаБізнес

Наявність великих компаній на ринку електроенергії ще не означають монополізацію, - експерт

Заяви чиновників про монополізм ДТЕК голослівні - вважають у Concorde Capital.

Наявність великих компаній на ринку електроенергії ще не означають монополізацію, - експерт
Фото: finance.obozrevatel.com

Говорити сьогодні про зловживання монопольним становищем на ринку електроенергії з боку компанії ДТЕК немає підстав, вважає експерт з питань енергетики, керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.

"Питання навіть не в тому, чи є ознаки монополізації, а в тому, чи є якісь негативні наслідки для споживача або для держави від концентрації", - заявив експерт. "Наприклад, у нас на ринку мобільного зв'язку, вибачте, теж концентрація. Про монополію там ніхто не говорить, бо всі розуміють, що все доволі конкурентно, і споживач від цього не програє", - додав він.

На думку експерта, ринок генерації електроенергії також характеризується великою концентрацією.

"Усі розуміють, що на ринку генерації електроенергії існує велика концентрація. Частка НАЕК "Енергоатом" становить близько 50%, ДТЕК - близько 30%. Але це ще не означає монополізації ринку.

Тарифи на вироблену електроенергію регулюються НКРЕКУ, причому доволі жорстко. Відповідно, не можна сказати, що концентрація переходить у монополію з усіма негативними наслідками для споживачів. А основна функція АМКУ - захищати споживача на ринках, у яких є якісь ознаки монополії, щоб він не потерпав від монополізації ринку", - зазначив Паращій.

Аналітик Concorde Capital також наголосив, що ДТЕК, маючи велику частку в тепловій генерації, не має можливості впливати на тарифоутворення. "Звинувачення ДТЕК у зловживанні монопольним становищем "притягнуто за вуха". Концентрація ринку виробництва електроенергії ніяк не позначається на споживачі", - вважає він.

"Тож заяви чиновників про монополізм ДТЕК голослівні. Про монополізацію має право говорити або АМКУ (за результатами відповідного розслідування й у вигляді проведення цього розслідування), або суд, якщо сторони не згідні з висновками АМКУ. Цілком можливо, що висловлені заяви мають на меті тиск на гравця, який має велику ринкову частку. Але не понад те", - підсумував Паращій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram