ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна відновила імпорт електроенергії з Росії

Через відсутність палива та пошкодження не працюють 18 енергоблоків.

Україна відновила імпорт електроенергії з Росії
Фото: Артем Сизов / «Газета.ру»

Україна 6 вересня відновила імпорт електроенергії з Росії, який було припинено з 24 серпня.

Про це повідомляє прес-служба "Укренерго".

"Величина імпорту електроенергії на максимум навантаження (2100) становила 800 МВт, на мінімум навантаження (300) - 380 МВт", - сказано в повідомленні.

Зараз через відсутність палива в Україні не працюють 13 енергоблоків теплових електростанцій сумарною потужністю 2785 МВт. Це п'ять енергоблоків ТОВ "ДТЕК ЕНЕРГО" потужністю 885 МВт; 8 енергоблоків ПАТ "Центренерго" потужністю 1 900 МВт.

Через ушкодження не працюють ще 5 енергоблоків сумарною потужністю 1175 МВт. Це три енергоблоки ТОВ "ДТЕК ЕНЕРГО" потужністю 795 МВт; один енергоблок ПАТ "Центренерго" потужністю 300 МВт і один енергоблок ПАТ "Донбасенерго" потужністю 80 МВт.

Запаси вугілля на складах теплових електростанцій енергогенеруючих компаній станом на 6 вересня становлять 1,445 млн тонн, у тому числі антрацитового - 684,4 тис. тонн (з них на Луганській ТЕС - 420,2 тис.т.), марок Г і Д - 760,2 тис. тонн (з них на Бурштинській ТЕС - 204,1 тис. тонн), мазуту - 21,1 тис. тонн.

Нагадаємо, Україна може брати російську електроенергію в рамках угод про паралельну роботу та аварійну роботу енергосистем, а не за комерційним контрактом, укладеним у грудні 2014 року "Укрінтеренерго" та "Інтер РАО", однак така електроенергія коштує дорожче за планові поставки. За якою саме схемою постачається електроенергія зараз, незрозуміло.

Закупівлі електрики за контрактом з РФ було зведено практично до нуля навесні цього року, проте з 6 серпня у зв'язку з кризовою ситуацією в електроенергетиці їх було відновлено. З 24 серпня імпорт не здійснювався.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram