ГоловнаЕкономікаФінанси

Bloomberg назвав країни, валюти яких очікує обвал

У списку - чотири пострадянські країни

Bloomberg назвав країни, валюти яких очікує обвал
Фото: rbc.ru

Експерти вважають, що казахстанський тенге - не остання світова валюта, яку очікує різке падіння (девальвація) через зниження цін на нафту та інші сировинні товари. Агентство Bloomberg назвало ще 11 валют, курс яких може обвалитися у найближчі дні або тижні.

Найбільший ризик девальвації (падіння) існує для ріалу Саудівської Аравії. Країна - найбільший експортер сирої нафти у світі, причому доходи від нафтоекспорту йдуть безпосередньо до бюджету. І той фактор, що нинішні світові ціни на нафту перебувають на мінімумі за останні сім років, не може не впливати на надходження доходів у казну. Тим не менш, експерти Bloomberg зазначають, що країна має $672 млрд. доларів фінансових резервів, і ця "подушка" здатна довго підтримувати на плаву курс ріалу.

Друге місце за ризиками обіймає туркменський манат. Економіка Туркменістану також заснована на експорті нафти. На додаток до цього країна має тісні економічні зв'язки з Росією, де рубль за останні півроку втратив близько 20% вартості. За прогнозами банку SEB AB, манат у найближчі півроку також втратить 20% вартості.

Таджицький сомоні. Головний ризик, пов'язаний з падінням цієї валюти, - тісні економічні зв'язки Таджикистану з Казахстаном, на який припадає близько 11% товарообігу країни. Експерти SEB передбачають сомоні падіння на 10-20% у найближчі тижні.

Вірменський драм. Валюта вже втратила 15% вартості за останній рік, і цей процес, ймовірно, триватиме. Причина - тісні економічні зв'язки з Росією, де падає рубль: чверть торгового обороту Вірменії припадає саме на РФ.

Киргизький сом. Експерти BMI Research називають головною причиною ризику ослаблення цієї валюти тісні зв'язки з Казахстаном.

Єгипетський фунт. У Єгипті основні причини девальвації гривні - внутрішні. З 2011 року, коли відбулися події "Арабської весни", в країні обмежили купівлю іноземної валюти, що викликало необґрунтоване зростання фунта. Трейдери припускають, що у найближчий рік фунт чекає падіння приблизно на 22%.

Турецька ліра. З моменту девальвації у Китаї ця валюта відчуває себе "найгірше". Девальвацію, швидше за все, підстьобне політична напруженість у країні та ймовірні дострокові вибори.

Нігерійська найра. Нігерія також є великим експортером нафти, і в останні роки штучно підтримувала курс нацвалюти на досить високому рівні. За прогнозами, курс найри до долара у найближчий рік має опуститися приблизно на 20%.

Ганський седі. Країна теж є великим експортером нафти. Але девальвація її валюти, на відміну від Нігерії, буде пов'язана з проблемами бюджету, зростанням інфляції і нарощуванням зовнішнього боргу.

Замбійська квача. Країна також постраждає від різкого зниження світових цін на сировину: 70% її експорту припадає на продаж міді в Китай.

Малайзійський рингіт. Ця валюта в четвер уже опустилася до мінімуму за останні 17 років, а її золотовалютні резерви вперше з 2010 року знизилися до рівня менш ніж $100 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram