ГоловнаЕкономікаДержава

Газові перемовини з Росією будуть лише у вересні

Україна і Росія не змогли домовитися про постачання газу на зиму.

Газові перемовини з Росією будуть лише у вересні
Фото: EPA/UPG

Новий раунд тристоронніх газових переговорів відбудеться аж у вересні, повідомив міністр енергетики Володимир Демчишин.

"Наступні переговори заплановано. Ми домовилися, що Європейська комісія сформує протокол сьогоднішньої зустрічі, відобразить у ньому всі спірні питання і винесе їх на подальше обговорення. Коли це буде зроблено, ми повернемося до цих переговорів. Подивимося. Я думаю, що нам не варто відкладати це на далеку перспективу - питання дуже актуальні, і ми однозначно не хочемо їх затягувати до початку опалювального сезону", - цитує міністра "Інтерфакс-Україна".

Він підтвердив, що Україна наполягає на тому, щоб новий газовий протокол, як минулого року, охоплював увесь період опалювального сезону, до 1 квітня. Росія готова давати знижки на газ тільки поквартально.

"Давати знижку на один квартал без переговорів неправильно. Ми хотіли б зрозуміти, як була сформована знижка, хотіли її, як у зимовому пакеті - дискусія триває. Російська сторона наполягає на тому, що ціна визначається тільки на квартал - і наступні переговори у вересні повинні сформувати базу на четвертий квартал. Ми вважаємо, що це не дає можливості планувати обсяг, який закуповує Україна і який вона повинна закачувати у сховища", - заявив Демчишин.

Позиція Росії в цьому питанні полягає в тому, що нинішня ситуація відрізняється від минулорічної.

"Попередній протокол підписали на зимовий період, і основна його мета була - погашення заборгованості "Нафтогазу" перед "Газпромом". Це були базові умови, які треба було відобразити в протоколі.Сьогодні в нас чинні контракти на транзит і постачання газу до 2019 року", - сказав міністр енергетики РФ Олександр Новак.

"Уряд РФ має право надати знижку українській стороні. Ця знижка щоквартально надається. І додатково відображати в якомусь протоколі ті умови, які і так відображено в контракті, немає потреби, тим паче, що проект цього протоколу не має юридично зобов'язувального характеру", - заявив він.

Нагадаємо, вчорашні тристоронні газові переговори представників України, Росії та Європейської комісії завершилися безрезультатно. Сторони не підписали документів і не погодили жодного з питань.

Після цього Україна припинила імпорт газу з Росії. На думку українського уряду, надана Росією знижка занижена.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram