ГоловнаЕкономікаБізнес

Глава АМКУ відмовився визнавати монополізм ДТЕК

Енергохолдинг Ахметова має величезну частку у тепловій генерації

Глава АМКУ відмовився визнавати монополізм ДТЕК
Фото: ain.ua

В.о. голови Антимонопольного комітету Микола Бараш відмовився визнавати, що енергохолдинг ДТЕК є монополістом на ринку електроенергії України. Про це він сказав на брифінгу, пише "Інтерфакс-Україна".

"Ситуація з ДТЕК не така проста як здається. Дійсно у ДТЕК величезна частка у тепловій генерації", - сказав Бараш. При цьому він нагадав, що чинна модель єдиного покупця електроенергії в особі ДП "Енергоринок" впроваджувалася протягом останніх десяти років і її основою є зрівняння виробників з різним потенціалом.

"Тепер ви хочете, щоб я, людина, яка витратила стільки сил на будівництво цієї конкурентної моделі, сказав, що у нас є монополія? Комітет п'ять років робив усе, щоб запровадити з 1995 року цю проконкурентну модель, стверджуючи, що це проконкурентна модель. І ви хочете, щоб я через десять років сказав, що антиконкурентна модель?" - заявив Бараш, який працює в антимонопольних органах з 1994 року.

Нагадаємо, ДТЕК раніше заявив, що готовий продати частину активів, якщо АМКУ визнає його монополістом.

Компанія володіє енергогенерувальними компаніями "Східенерго", "Дніпроенерго", "Київенерго" і "Західенерго", загальна потужність яких - 18,2 ГВт. Однак основний обсяг електроенергії в Україні виробляється на атомних станціях (близько 50%), ТЕС дають менш ніж 40%, ГЕС і ТЕЦ - ще близько 10%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram