ГоловнаЕкономікаБізнес

Оподаткування державних лотерей слід змінити, - нардеп Княжицький

У Раді пропонують фінансувати кіно за рахунок гравців

Оподаткування державних лотерей слід змінити, - нардеп Княжицький
Фото: www.msl.ua

Оподаткування лотерейної галузі, яка є потенційним джерелом фінансування розвитку вітчизняного кіно, необхідно змінювати. Відбувається великий відтік гравців з легального лотерейного ринку в інтернет-сегмент з нинішньою практикою оподаткування галузі, заявив народний депутат України, голова Комітету ВР з питань культури і духовності Микола Княжицький на засіданні "круглого столу", організованого "Телекритикою" для пошуку джерел державного фінансування українського кіновиробництва.

Захід проходив 4 березня в Будинку кіно також за участю першого заступника голови комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Ірини Подоляк, голови Державного агентства України з питань кіно Пилипа Іллєнка, представників кіноіндустрії, кінопрокату і різних медіа-структур.

"Головне завдання - залучити кошти від лотерей у розвиток українського національного кінематографа... Я на цьому наполягаю, потрібно зробити діяльність усіх операторів ринку прозорою і підконтрольною державі. Адже тільки з лотерей можна зібрати 4 млрд грн на рік. Якщо з них 50% підуть на фінансування українського кіно, а інші ймовірні джерела дадуть лише 50 млн доларів на рік (ред. - розрахунок проводився за курсом 12 грн за дол., тобто йдеться про суму 600 млн грн), робіть висновки самі, зіставивши ці суми. Фактично тільки за рахунок лотерей можна підняти український кінематограф", - інформував Княжицький.

Підтримав законодавчу ініціативу народного депутата генеральний директор Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість" Андрій Халпахчі: "У різних країнах на фінансування кіно йдуть надходження від лотерей. І те, що цей закон намагаються підготувати і просунути, потрібно всією кіноспільнотою всіляко підтримувати". Згідно з поданою Миколою Княжицьким інформацією, у Польщі та Великобританії надходження від лотерей становлять від 30 до 40% загального фінансування культури, а у Фінляндії сягають 70%.

Нагадаємо, Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності рекомендував до першого читання законопроект 1354-1, що передбачає цільове фінансування розвитку українського кіно з надходжень від оподаткування компаній-операторів державних лотерей.

За словами Княжицького, ВР має розглянути законопроект на пленарному тижні 16-20 березня. У разі його успішного проходження в першому читанні всі конструктивні пропозиції, озвучені на "круглому столі", будуть враховані під час підготовки законопроекту до другого читання, запевнив народний депутат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram