ГоловнаЕкономікаДержава

Нардеп назвала орієнтовні нові тарифи на газ

На субсидії в Україні будуть претендувати до 5 млн осіб

Нардеп назвала орієнтовні нові тарифи на газ
Фото: glavred.info

Ціну на газ для населення буде підвищено орієнтовно до 3,60 грн за перші 200 кубометрів на місяць, або 2400 кубометрів на рік (50% від ринкової ціни) і 7,18 грн (100% від ринкової ціни) за кожен наступний кубометр. Такі тарифи закладено в меморандум між Кабміном і МВФ, заявила нардеп від "Самопомочі" Вікторія Войціцька.

2016 року тарифи мають зрости до 75% від ринкової ціни (попередньо - 5,38 грн за кубометр), а 2017-го - до 100% (попередньо - 7,18 грн), додала вона.

Газ для населення подорожчає орієнтовно з 1 квітня.

Войціцька зазначила, що цим самим меморандумом передбачено додаткові 12,5 млрд гривень на компенсацію малозабезпеченим громадянам цієї ціни на газ. Міністр соціальної політики Павло Розенко зі свого боку заявив, що у зв'язку з підвищенням тарифів зросте і кількість тих, хто претендує на субсидії. "Їхня кількість може зрости до приблизно 4,5-5 млн", - сказав міністр.

Він визнав, що є ризик того, що люди просто перестануть платити за послуги ЖКГ, і додав, що, аби уникнути зростання кількості неплатників, Кабмін має намір спростити процедуру надання субсидій.

Войціцька також наголосила, що меморандум також передбачає збільшення закупівельної ціни на газ власного видобутку "Укргазвидобуванням" у 3,55 разу, до приблизно 1300 гривень за тис. куб м.

Нагадаємо, голова Національного банку Валерія Гонтарева сьогодні заявила, що тарифи на газ зростуть у середньому на 280%, на тепло - на 66%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram