ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ скерує спостерігачів у банки, які позичають у нього гроші

Регулятор хоче знати, як використовують його кредити

НБУ скерує спостерігачів у банки, які позичають у нього гроші
Фото: Макс Левин

Національний банк вирішив скерувати своїх представників у банки, які беруть у нього кредити для рефінансування. Як сказано на сайті НБУ, це роблять, щоб посилити контроль за грошима, які дають банкам.

"Призначення представника Національного банку не є заходом впливу на банк. Це дозволить безпосередньо в банку розглядати всі питання, пов'язані з прозорим використанням коштів Національного банку", - заявив перший заступник голови Нацбанку Володимир Кротюк.

Національний банк нагадує, що, згідно із законодавством України, він є кредитором останньої інстанції. Якщо в банків виникають труднощі з грошима і неможливістю залучити кошти на ринку, вони, за певних умов, можуть розраховувати на кредит Нацбанку. Наприклад, 29 квітня НБУ надав двом банкам 1,4 млрд грн під 15% річних.

Ці гроші повинні йти на виконання зобов'язань банку перед клієнтами, передусім вкладниками. Але найчастіше банки використовують гривню, яку видає НБУ у вигляді допомоги, на придбання валюти, що розхитує ринок і спричиняє зростання курсу.

Нагадаємо, на початку квітня Нацбанк відключив від валютного ринку 14 банків, яких підозрюють у спекуляціях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram