ГоловнаЕкономікаДержава

Криза в Україні скоро закінчиться, - російські економісти

2014 рік буде дуже складним для українців

Криза в Україні скоро закінчиться, - російські економісти
Фото: newsradio.com.ua

Експерти Центру розвитку Вищої школи економіки прогнозують, що криза в Україні закінчиться цього року. 2014 року вони прогнозують спад ВВП на 1,1%, який потім перейде в стійке зростання в 1,4-2,3% в 2015-2017 роках.

Про це пише Slon.ru.

За їх даними, погіршення відносин з Росією серйозно зашкодить економіці України, але зближення з Європою в багато чому компенсує ці втрати. Відділення Криму для української економіки пройде майже непомітно: країна не отримає щонайбільше $1 млрд доходів від туризму, але зате заощадить на бюджетних дотаціях.

Проте 2014 рік дуже важким для українців - різко підскочить інфляція (з 0,5% в 2013-м до 8,2% 2014 року), зросте безробіття (з 7,1% до 8,1% економічно активного населення), а зарплати і пенсії будуть заморожені.

При цьому економісти ВШЕ бачать щонайменше кілька причин для оптимізму щодо України. По-перше, країна заробляє переважно на продажах металів, сільськогосподарських продуктів та хімії, які з відновлення економіки Європи тільки збільшуватимуться. По-друге, Україна все менше залежить від експорту металів і труб до Росії - ще недавно він був критично важливим, але зараз він падає за рахунок більш вигідних умов поставок до Європи. Також Україна може скоротити імпорт газу з Росії.

Окрім того, Національний банк відпустив гривню у вільне плавання, що має обмежити обсяги імпорту та підтримати вітчизняних виробників. Кредити МВФ та інших міжнародних організацій разом з різким скороченням бюджетних витрат дозволять країні обійтися без підвищення податків.

І останнє - Україна продовжує отримувати великі доходи від трудової міграції. І навіть якщо буде посилено міграційний режим у Росії, українці виїжджатимуть на роботу в інші країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram