ГоловнаЕкономікаДержава

ЄБРР назвав п'ять причин, чому Захід повинен допомогти Україні

Сума Чакрабарті підтримав новий уряд

ЄБРР назвав п'ять причин, чому Захід повинен допомогти Україні
Фото: www.avto.ru

Європейський банк реконструкції та розвитку вважає, що світова спільнота зобов'язана надати Україні фінансову допомогу. Президент ЄБРР Сума Чакрабарті бачить для цього п'ять причин.

"Зміцнення фінансової системи. Україна переживає швидке скорочення валютних резервів, значне зниження банківських депозитів і неконтрольований сплеск бюджетного дефіциту (+21,2% 2013 року порівняно з 2012 роком). Борг країни при колишньому режимі зріс до $75 млрд, а гривня втратила понад 20% своєї вартості цього року. Все це показує, що країна потребує термінової зміни економічної політики", - йдеться в повідомленні банку.

"У цьому контексті політична стабілізація є conditio sine qua non (обов'язкова умова, - LB.ua) для будь-якого прогресу. Не можна чекати, поки пройдуть президентські вибори, призначені на 25 травня, уряд повинен вжити рішучих заходів, щоб поставити країну на правильний шлях вже зараз. Фінансова підтримка світової спільноти повинна забезпечити той "укол", який зміцнить "м'язи" влади", - вважає Чакрабарті.

"Головним пріоритетом реформ має бути розвиток приватного сектору й безумовна його підтримка. Занадто довго, ресурси України використовувалися неефективно, а вигоду від них отримувало дуже вузьке коло осіб. Це має змінитися раз і назавжди. Україна повинна порвати зі своїм минулим і збільшити сектор малого та середнього підприємництва. Це може здатися складним, але західні сусіди України протягом останніх 25 років домоглися цього. Зробили вони це з міжнародною допомогою.

Однак для процвітання приватного сектору найбільше необхідно правильне законодавство і рівні умови. Важливим і таким аспектом, який часто не береться до уваги, є чесний уряд. Визнаючи велику шкоду для економіки від корупції, ЄБРР ще минулого року чітко сказав колишньому уряду, що наші інвестиції скоротяться, якщо не будуть зроблені рішучі кроки по боротьбі з нею. Сьогодні ми натхнені заявами нової влади, що боротьба з корупцією буде для неї пріоритетом, і ЄБРР готовий внести свій внесок у цю справу", - йдеться в повідомленні ЄБРР.

"Окрім цього, це (допомога Україні, - LB.ua) те, що означає бути Європою, яка об'єднує різні країни зі складною історією, спільними цінностями і світлим майбутнім. Україна стала на новий шлях, і наш обов'язок підтримати цей важливий крок", - підкреслив Чакрабарті.

Нагадаємо, Україна розраховує отримати від Заходу до $35 млрд фінансової допомоги. Наразі їй пообіцяли 11 млрд євро в Європі (сам ЄБРР пообіцяв 5 млрд євро) і $1 млрд в США. Міжнародний валютний фонд на сьогодні утримується від оцінок розміру можливої кредитної лінії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram