ГоловнаЕкономікаБізнес

Українці почали більше економити, - Erste Bank

Більшість відкладає менш ніж 550 грн на місяць.

Українці почали більше економити, - Erste Bank

64% респондентів з України економлять менш ніж 550 грн на місяць і лише 5% українців можуть заощаджувати понад 1100 грн на місяць. Про це йдеться в повідомленні Erste Bank Україна, який входить в австрійську фінансову Erste Group. Група провела дослідження ставлення громадян Центральної та Східної Європи до заощаджень.

"У середньому житель України може економити 488 грн на місяць, що на 28 грн більше, ніж за результатами дослідження 2011 року, але все ще менше показника 2010 року, коли українці в середньому відкладали 508 грн", - йдеться в повідомленні.

У Європі щодо рівня зарплат поляки та словаки виявилися лідерами із заощаджень - у середньому вони відкладають відповідно 15% і 12% від місячної зарплати, далі йдуть австрійці, німці та чехи з відповідним показником у розмірі 9%.

Більшість (дві третини в Україні) опитаних відкладають гроші "на чорний день". Українці (20%) і чорногорці (16%) менше за інших європейців (у середньому 42% серед досліджуваних країн, лідерами заощаджень для пенсії є чехи і словаки - 71% і 61%) піклуються про пенсійне забезпечення.

"Основними цілями заощаджень є покупки або ремонт (45%), відпочинок (30%), а також покупки, на які поки що немає коштів (22%)", - відзначає Світлана Черкай, заступник голови правління Erste Bank в Україні (АТ "Ерсте банк" ).

Заважає відкладати українцям страх, що гривня ослабить свої позиції. А також високий рівень інфляції. Майже кожен третій узагалі не відкладає гроші, тому що не вірить, що зможе накопичити достатньо коштів на майбутнє. Так само як і угорці, румуни, серби і хорвати, українці пояснюють відсутність власних заощаджень тим, що не мають фінансової можливості відкладати (70%), а скоріше хочуть витрачати кошти (18%). Утім тільки українці серед респондентів 12 країн ЦСЄ відмовляються від заощаджень на користь інвестицій у власний бізнес (8%).

В основному українці воліють зберігати заощадження в готівковому вигляді - 51%. Близько 27% опитаних відкладають на карткових рахунках, 17% користуються депозитом і лише 7% заощаджують на поточних рахунках. Водночас ощадкнижки, маючи погану історію в Україні, є найпопулярнішим ощадним інструментом серед австрійців, німців і поляків - 82%, 66% і 62% відповідно користуються цим фінансовим інструментом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram