ГоловнаЕкономікаДержава

Влада може урізати витрати держбюджету

Джерела попереджають про підготовку секвестру.

Влада може урізати витрати держбюджету
Фото: segodnya.ua

Міністерство фінансів через зниження державних доходів готується до секвестру бюджету - урізання витрат.

Про це пише Forbes.ua із посиланням на два джерела в уряді. "Надходження за жовтень ще якось спробують витягнути, а далі буде секвестр", - розповіло одне із джерел. За даними інформаторів, у вересні державні доходи виявилися значно нижчими від запланованих.

Згідно з даними Держказначейства, у вересні державний бюджет отримав на 1,8 млрд грн менше, ніж у серпні - 25,5 млрд грн (за попередніми даними) супроти 27,3 млрд грн. Частково це пояснюється сезонними коливаннями і періодичністю податкових надходжень. Але основне падіння доходів припало на митницю. У вересні відомство переказало в  бюджет 9,2 млрд грн, що на 26% менше, ніж у серпні, коли було зібрано 12,4 млрд грн. Немає навіть інфляційного зростання доходів, оскільки у країні фіксують зниження цін.

За оцінками економістів, якщо збережеться нинішня динаміка надходжень, недобір до бюджету становитиме 30 млрд грн (без урахування запланованого дефіциту у 27 млрд грн), а з урахуванням покриття касових розривів Пенсійного фонду - до 50 млрд грн.

Колишній в.о. міністра фінансів Ігор Уманський припускає, що навіть якщо формального секвестру не буде, бюджетом просто почнуть керувати в ручному режимі.

Нагадаємо, четвертий квартал традиційно найбільш дохідний для державної скарбниці. За даними президента Академії фінансового управління при Мінфіні Тетяни Єфименко, на нього припадає третина всіх річних доходів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram