ГоловнаЕкономікаДержава

Газпромбанк зацікавився українським терміналом зрідженого газу

Газпромбанк зацікавився українським терміналом зрідженого газу
Фото: blackseanews.net

Російський Газпромбанк "особливо зацікавився" терміналом регазифікації зрідженого газу, який Україна планує побудувати в Одеській області.

"Під час особистих зустрічей представник Газпромбанку виявив особливе зацікавлення проектами "LNG-термінал" і "Кільцева дорога". Можливість їх фінансування планується обговорити з представниками банку вже найближчим часом", - розповів директор департаменту міжнародного співробітництва Держнацпроекту Ігор Жовква.

Зустріч відбулася на презентації українських нацпроектів у Москві. "Україна є одним з найбільших імпортерів газу, і вона не може стояти осторонь цього динамічного розвитку. Тому ми представили сьогодні в Москві проект "LNG-термінал", - зазначив Жовква.

Нагадаємо, Україна планує побудувати ЗПГ-термінал біля морського торговельного порту "Південний" в Одеській області. Прогнозна потужність становить 10 млрд куб. м газу на рік, період окупності - 9 років. Вартість будівництва становитиме 846 млн євро. Частка держави в цьому проекті дорівнюватиме 25%.

Перші обсяги газу можна буде отримати  2016 року. Однак Україна має намір орендувати плавучу платформу для прийому зрідженого газу, яка дозволить почати його імпорт на рік швидше.

Зараз Україна веде переговори з різними потенційними постачальниками палива, у тому числі з Азербайджаном, Катаром, Алжиром.

Одним з основних акціонерів Газпромбанку є "Газпром".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram