ГоловнаЕкономікаДержава

Пинзеник очікує зростання держборгу через соцініціативи Януковича

Екс-міністр виступає проти втягування країни в борги.

Пинзеник очікує зростання держборгу через соцініціативи Януковича
Фото: Макс Левин

Соціальні ініціативи Президента Віктора Януковича, озвучені ним в березні, не мають під собою ресурсної бази та будуть фінансуватися за рахунок нарощування боргів України, які зараз і так становять 497 млрд грн.

Про це заявив колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник в інтерв'ю LB.ua. "Соціальні ініціативи, які ввів Президент, не мають під собою дохідної основи. Схвалені законом відповідні витрати фінансуватимуться за рахунок нарощування боргів", - упевнений він.

При цьому Пинзеник зазначив, що виступає категорично проти втягування країни в борги. "Життя в борг - це наркотик. Він створює ілюзію. Ви дали наркотик, але похмілля настане. Все одно доведеться долати проблему, але чим пізніше - тим це важче", - підкреслив він, додавши, що країні і так доводиться лише на виплату відсотків за боргами витрачати величезні кошти (23 млрд грн минулого року).

Ми очікуємо, що темпи зростання держборгу прискоряться в другому півріччі

— Олена Бєлан, головний економіст Dragon Capital

Нагадаємо, 7 березня під час розширеного засідання уряду Янукович пообіцяв виплатити 6 млн громадянам по 1 тис. гривень компенсацій за знеціненими вкладами Ощадбанку СРСР цього року (на наступний рік заплановані виплати на загальну суму 8 млрд грн), а також доручив уряду провести поетапний перерахунок страхових виплат шахтарям-інвалідам, підвищивши їх в середньому на 500 гривень, з травня провести перерахунок пенсій і до кінця 2012 року забезпечити всіх інвалідів, які перебувають у черзі, протезами та інвалідними кріслами.

Представники влади казали, що гроші на ці виплати планується отримати за рахунок легалізації зарплат, продажу ділянок корисних копалин і введення податку на багатство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram