ГоловнаЕкономікаБізнес

Фермери не знають, куди подіти вирощену цибулю

Ціни на неї впали до 80 копійок за кілограм.

Фермери не знають, куди подіти вирощену цибулю
Фото: spiceryshop.com.ua

В Україні повним ходом триває збирання цибулі, але водночас фермери не знають, що робити з врожаєм - продавати за нинішніми низькими цінами або залишити на зберігання в надії, що до зими вона подорожчає.

На думку фахівців, низькі ціни на сьогодні пов'язані з надлишком пропозиції цибулі на ринку. Ринкове споживання у другій половині літа традиційно падає, оскільки населення віддає перевагу споживанню цибулі, яку вирощено на присадибних ділянках. Проте частина зібраної цибулі через проблеми з якістю тривалому зберіганню не підлягає, що змушує фермерів продавати її якомога швидше.

Ціни на українську цибулю сьогодні в рідкісних випадках піднімаються вище за 1,2 грн/кг (0,12 євро/кг), а їх мінімальний поріг вже опустився до 0,8 грн/кг (0,8 євро/кг). Для порівняння минулого року ціни варіювалися в діапазоні 1,6-2 грн/кг (0,16-0,2 євро/кг), після чого ціна почала знижуватися і потім вже не піднімалася до самого закінчення сезону.

Вирішити проблему за рахунок експорту теж наразі неможливо. У Росії цибуля також пропонується в середньому на 20-25% дешевше, ніж роком раніше - по 4-6 руб/кг (0,10-0,15 євро/кг). Дорожче на 5-10% цибуля пропонується в Польщі, але внутрішні ціни на рівні 0,10-0,14 євро/кг і більш висока якість польської цибулі також роблять невигідними її поставки з України.

Нагадаємо, ціни на овочі в Україні за попередній тиждень знизилися більш ніж на 5%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram