ГоловнаЕкономікаФінанси

Організаторам фінансових пірамід може загрожувати до 12 років в'язниці

Нацфінпослуг пропонує доповнити Кримінальний кодекс новою статтею.

Організаторам фінансових пірамід може загрожувати до 12 років в'язниці
Фото: romanialibera.ro

Нацфінпослуг оприлюднила доопрацьований проект закону про заборону фінансових пірамід в Україні.

Згідно з проектом, фінансовою пірамідою вважають надавання особою фінансових активів у розпорядження організаторів піраміди в обмін на отримання можливості одержати вигоду за рахунок залучення та перерозподілу активів інших осіб.

Особи, які створили піраміду, будуть вважатися її організаторами. При цьому в проекті уточнено перелік осіб, які сприяють діяльності піраміди. До нього внесено осіб, які навмисно надають організаторам приміщення, транспортні засоби, технічні пристрої або інше майно, якщо воно використовується для залучення активів у піраміду або для її реклами.

При цьому законопроект пропонує доповнити Кримінальний кодекс новою статтею 190-1 (стаття 190 - "Шахрайство"), яка передбачає, що створення або сприяння діяльності фінансової піраміди карається штрафом у розмірі 100-200 неоподатковуваних мінімумів (один мінімум зараз - 17 грн) або обмеженням волі на термін від 1 року до 3 років. Повторне створення піраміди буде каратися обмеженням або позбавлення волі на 3-5 років.

Якщо пірамідальні схеми здійснюють у великих розмірах або шляхом незаконних операцій з використанням інформаційних систем, систем електронних платежів, організаторів будуть карати позбавленням волі на строк від 5 до 8 років із конфіскацією майна. Якщо піраміду створила організована група або вона особливо велика, організаторам світить позбавлення волі на 8-12 років із конфіскацією.

При цьому осіб, які сприяли організації піраміди, звільняють від відповідальності, якщо вони добровільно повідомили про її діяльність силові органи.

Нагадаємо, раніше в МВФ поскаржилися, що не можуть боротися з фінансовими пірамідами, оскільки їх не заборонено в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram