ГоловнаЕкономікаБізнес

Pfizer давав хабара Геннадієві Онищенку

У США фармкомпанію оштрафували на $60 млн.

Pfizer давав хабара Геннадієві Онищенку
Фото: www.ekonomika-sevastopol.in.ua

Фармацевтичний гігант Pfizer (виробник препаратів Viagra, Diflucan тощо) повинен виплатити близько $60 млн відповідно до рішення Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC) за дачу хабарів іноземним чиновникам і лікарям. Про це повідомляє Forbes.ru.

Компанія діяла так у багатьох країнах. SEC опублікувала матеріали розслідування з приводу Pfizer, де докладно описано, як компанія з 1997-го року по 2006 рік витратила понад $2 млн на хабарі чиновникам у Росії, Болгарії, Хорватії та Казахстані. Протизаконні дії дозволили Pfizer отримати додатково понад $7 млн прибутку.

5% вартості препаратів Pfizer, придбаних лікувальними установами, передавали лікарям (ухвалювали рішення про закупівлю) готівкою. Готівку для хабарів співробітники російської "дочки" Pfizer (ЗАТ "Пфайзер", Pfizer Russia) отримували від підставних фірм, які виписували брехливі рахунки.

Також 19 листопада 2003 року співробітник Pfizer Russia пред'явив до оплати в бухгалтерію компанії рахунок за видатками на закордонну поїздку "першого заступника міністра охорони здоров'я". У супровідному листі співробітник повідомив, що оплата цих видатків "сприятиме внесенню препаратів компанії у список пільгових ліків", тобто тих препаратів, які дають хворим за кошти бюджету. На той момент посаду першого заступника голови Мінздоровсоцрозвитку займав Геннадій Онищенко (зараз він головний санлікар Росії, який заборонив у країні торгівлю українським сиром і грузинським вином).

На той момент посаду першого заступника голови Мінздоровсоцрозвитку займав Геннадій Онищенко.

У документах подано й інші приклади, коли компанія Pfizer платила чиновникам, митникам і лікарям.

Нагадаємо, Pfizer заплатить $75 мільйонів за досліди над дітьми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram