ГоловнаЕкономікаФінанси

Українські банкіри вважають за краще гривню

Керівники банків зберігають заощадження в основному в національній валюті.

Українські банкіри вважають за краще гривню
Фото: podrobnosti.ua

Керівники провідних банків зберігають свої заощадження переважно в гривні. Про це свідчать результати опитування банкірів, яке провела газета "Вечірній Київ". Більшість опитаних топ-менеджерів банків вважають, що нині гривня - найбільш надійна валюта, і, відповідно, тримати свої заощадження ефективніше саме в ній.

"Я зберігаю заощадження в гривні, оскільки за нею велика прибутковість, а девальваційних ризиків у найближчому майбутньому не бачу. Власне, так раджу чинити і співвітчизникам. Гривня зараз надійна і прибуткова валюта", - говорить Сергій Борисов, заступник голови правління VAB-Банку.

Своєю чергою, Леонід Гребінський, голова правління "Індустріалбанку", додає, що завдяки гривневими вкладами на його бюджеті ніяк не позначилася фінансова криза 2008 року.

"Тому я, наприклад, 2008 року не втратив відсотків і навіть трохи заробив. Девальвації не боюся, оскільки НБУ правильно планує свою роботу. Вважаю так: якщо отримуєш зарплату в гривні, то і зберігай у ній на депозиті", - вважає банкір, наголошуючи, що, зберігаючи заощадження в доларах, українці, таким чином, підтримують економіку США, а тримаючи гроші в євро - відповідно, економіку ЄС.

Водночас Сергій Наумов, голова правління "Правекс-Банку", нагадує про втрати, які чекають на співвітчизників, що зберігають заощадження в іноземній валюті: "Українцям я радив би в будь-якому випадку тримати гроші в гривні, адже якщо вони будуть зберігати їх в іноземній валюті, то для невідкладних потреб усе одно доведеться міняти ці суми на національну валюту, а це завжди втрата під час обміну".

Одним із головних аргументів на користь розміщення вкладів у національній валюті фінансисти називають її прибутковість.

"Ви подивіться: нині багато банків пропонує ставки за гривневими депозитами 22-23%, а деякі і 25-26%. Чому б на три місяці не покласти депозит у гривні й не заробити? Не бачу перешкод. Тому більшу частину своїх заощаджень я, звичайно ж, тримаю в гривні", - зазначає заступник голови правління "Єврогазбанку" Роман Горбачов.

Згодні з колегою і Людмила Мішина, заступник голови правління банку "Національний кредит", і Борис Тимонькін, голова правління АКБ "Укрсоцбанк", відзначаючи вигідність депозитів навіть на короткі терміни, а також прогнозуючи підвищення відсотків за вкладами в національній валюті.

Окрім прибутковості, серед інших переваг розміщення вкладів у гривні Павло Крапівін, заступник голови правління банку "Контракт", називає той факт, що наша національна грошова одиниця дозволяє хеджувати валютні ризики.

"Близько 91-92% заощаджень я тримаю в гривні, а решту - в доларах. По-перше, у гривні в мене не тільки доходи, але і витрати. А оскільки валютних витрат у мене немає, то, зберігаючи кошти в іноземній валюті, мені спочатку потрібно в неї увійти, а потім вийти. Тобто я двічі втрачаю на маржі між курсами купівлі та продажу. По-друге, ставка по гривні виправдовує себе вже близько 10 років. Вона дозволяє хеджувати валютні ризики. Нещодавно я прораховував тримісячний депозит у гривнях і доларах і з'ясував: якщо курс буде нижчим 8,32, то тримати вигідно в національній валюті, якщо вище - то в доларах. Але я не вірю, що до листопада курс буде вище цієї цифри", - говорить банкір.

При цьому деякі банкіри відзначили, що роблять вклади в різних валютах.

"Зберігаю гроші в пропорції 50% гривні та 50% в іноземній валюті. Взагалі-то, я прив'язую свої заощадження до майбутніх витрат, у тому числі до закордонних поїздок або великих покупок - наприклад, автомобіля. Гривня ж у мене для поточних розрахунків, поїздок усередині країни, а також для покупки дорогих речей в Україні. Тому співвітчизникам раджу зберігати гроші в тій валюті, в якій у них більшість розрахунків", - говорить Костянтин Лежнін, заступник голови правління "УкрСиббанку".

Також у пропорції 50% у гривні та 50% в іноземній валюті тримає свої заощадження Дмитро Гриджук, голова правління банку "Хрещатик", при цьому рекомендуючи українцям тримати кошти в гривні та дорогоцінних металах. Дотримуватися валютного балансу в своїх заощадженнях радить і Іван Кузовкін, заступник голови правління ВАТ "Банк Кіпру".

"Оптимальне рішення для середньостатистичного українця - не довіряти чуткам і завжди утримувати баланс між своїми заощадженнями. Тобто зберігати частину вкладів у національній валюті з доволі високою процентною ставкою, частину - в доларах США, а частину - в євро, для використання під час наступної літньої відпустки", - резюмує банкір.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram