ГоловнаЕкономікаДержава

Податкова вирішила спростити життя підприємцям

Відомство хоче обмежити себе в правах.

Податкова вирішила спростити життя підприємцям
Фото: chitay.net

Державна податкова служба хоче обмежити себе в праві здійснювати документальні позапланові виїзні перевірки платників, пише "Коммерсант-Украина".

Однак запропоновані зараз обмеження поширюватимуться не на всі 11 обставин, за наявності яких податківці мають право здійснювати перевірки. Повторно платник не буде перевірятися лише в чотирьох випадках: якщо він не подав у встановлений термін податкову декларацію, якщо виявлено недостовірні дані, якщо розпочато процедуру реорганізації юрособи/припинення діяльності, а також у разі надходження скарг про ненадання податковій накладної покупцю.

У всіх інших випадках ДПС, як і зараз, матиме право перевіряти позапланово будь-яке підприємство. Зокрема, несподівано податківці зможуть з'явитися для повторних перевірок фактів, що свідчать про можливі порушення податкового або валютного законодавства, при подачі декларації з об'ємом відшкодування ПДВ на суму понад 100 тис. грн або уточнюючого розрахунку за податками, а також під час проведення службового розслідування або порушення кримінальної справи проти інспектора, який перевіряв платника.

Нагадаємо, в Європейській бізнес асоціації вважають, що українська влада чинить надмірний податковий тиск на бізнес і зараз рівень податкового навантаження найвищий за всі часи незалежності. Практично половина з 117 опитаних підприємств-членів ЄБА заявили про проведення 2011 року трьох перевірок та більше за три, 17% - про сім перевірок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram