ГоловнаЕкономікаФінанси

Уряд збільшив кредитування житла в селах

Сума позички зросла вдвічі.

Уряд збільшив кредитування житла в селах
Фото: Макс Левин

Граничний розмір кредитів для індивідуального придбання, добудови та реконструкції житла в сільській місцевості України збільшено удвічі - до 100 тис. гривень, а з метою будівництва житла максимальну суму кредитування також подвоєно, до 200 тис. гривень.

Відповідні зміни до правил надання довгострокових кредитів, які затверджено постановою Кабміну №1597 від 5 жовтня 1998 року, внесено постановою уряду №506 від 17 травня, текст якої оприлюднено на сайті КМУ.

Згідно з новими правилами, розмір авансу, який можуть видати позичальнику на придбання будматеріалів і устаткування під час індивідуального будівництва житла, збільшено до 30% від суми кредиту (раніше ця цифра становила 25%).

Також кредитна угода може визначити порядок видачі коштів на спорудження та під'єднання інженерних мереж.

Кабмін також включив у список позичальників, яких звільняють від сплати відсотків за кредитом, сім'ї з трьома і більше усиновленими дітьми або дітьми, які перебувають під опікою.

Окрім цього, кредит тепер доступний індивідуальним забудовникам, які проживають поза межами сіл і селищ у відокремлених фермерських садибах. Окрім індивідуальних забудовників, на завершення будівництва кредит надаватимуть передусім молодим спеціалістам, які постійно проживають і працюють у сільській місцевості.

Замість Міністерства аграрної політики і продовольства головним розпорядником бюджетних коштів за програмою "Державне пільгове кредитування індивідуальних сільських забудовників на будівництво (реконструкцію), придбання житла" Кабмін призначив Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Одержувачами виступають фонди підтримки індивідуального житлового будівництва в регіонах.

Розподіл коштів між регіонами Мінрегіон здійснює протягом п'яти днів після попереднього погодження з Міністерством фінансів і Міжвідомчою координаційною комісією з питань індивідуального житлового будівництва в сільській місцевості.

При цьому в разі наявності бюджетної заборгованості минулих років у рамках держпрограми кошти загального фонду держбюджету спрямовуються Мінрегіоном на її погашення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram