ГоловнаЕкономікаБізнес

Рада вирішила допомогти авіабудівникам продавати техніку

Держпідтримка дозволить побудувати 120 літаків на 20 млрд грн.

Рада вирішила допомогти авіабудівникам продавати техніку
Фото: mosaica.ru

Держава буде підтримувати збут вітчизняної авіатехніки в 2013-2016 роках. Про це йдеться в законопроекті № 10423, за який сьогодні проголосували 264 депутати Верховної Ради.

На період із 1 січня 2013-го до 1 січня 2017 року вводять державну фінансову підтримку збуту вітчизняної авіаційної техніки через механізм здешевлення кредитів шляхом часткової компенсації ставки за кредитами комерційних банків, залучених суб'єктами господарювання в національній валюті для закупівлі такої техніки.

Компенсацію надають експлуатантам авіаційної техніки, які перебувають на території України, винятково для авіаційної техніки вітчизняного виробництва, за відсотки, фактично сплачені в поточному бюджетному періоді, в розмірі облікової ставки Національного банку, що діє на дату сплати зазначених відсотків.

Кошти на здійснення такої державної фінансової підтримки збуту авіаційної техніки вітчизняного виробництва щорічно, з урахуванням вимог Бюджетного кодексу, буде передбачено в законі про державний бюджет на відповідний рік.

У пояснювальній записці прогнозують, що впровадження системи державної підтримки збуту авіаційної техніки вітчизняного виробництва дозволить, виходячи з наявних виробничих потужностей літакобудівних підприємств України, протягом наступних 5 років, виготовити і реалізувати 120 повітряних суден типів Ан-148-100, Ан-158, Ан -140-100, Ан-74ТК-300 на загальну суму близько 20,1 млрд гривень.

Не існує українського літака Ан-148 чи Ан-158

— Олексій Урин, співробітник посольства РФ в Україні

Окрім того, це дозволить збільшити перевезення авіаційним транспортом та оновити техніку та технології вітчизняних авіакомпаній.

Також, згідно з пояснювальною запискою, реалізація запропонованих змін у законодавстві сприятиме здешевленню авіаційної техніки для авіакомпаній, збільшенню інвестиційних потоків для фінансування угод із придбання авіаційної техніки вітчизняного виробництва, розвитку стабільного, заснованого на конкурентних засадах ринку авіаперевезень, підвищення конкурентоспроможності вітчизняних авіакомпаній.

Нагадаємо, Україна зацікавлена в просуванні авіаційної техніки на світовому ринку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram