ГоловнаЕкономікаФінанси

Греки масово знімають гроші з депозитів

Це ще не паніка, впевнені в грецькому центробанку.

Греки масово знімають гроші з депозитів

У Греції політична невизначеність спровокувала масове виведення грошей із банків. Депозити за день скоротилися на 700 млн євро.

"Відтік депозитів до 16.00 перевищив 600 млн євро, потім сягнув 700 млн євро. Це не включаючи заявки, які банки отримали на обмін держоблігацій Німеччини таі подібні речі, з ними відтік становитиме близько 800 млн євро", - цитує президента грецького центробанку Георга Провопулос The Wal Street Journal.

Провопулос пояснив, що "паніки немає, але є величезні побоювання, які можуть перерости в паніку".

Активне виведення коштів із банківських рахунків почалося в Греції ще 2009 року, під час фінансової кризи. Тоді воно, за даними Банку Греції, становило 2-3 млрд євро на місяць (приблизно 65-100 млн євро на день). У січні 2012 року у зв'язку з борговою кризою відтік зріс до 5 млрд євро на місяць (близько 165 млн євро на день).

Експерти вважають, що для запобігання "втечі депозитів" Європейський центробанк повинен гарантувати вклади в Греції. "Це єдиний спосіб покінчити з виведенням грошей - не словом, а ділом", - наголошує професор економіки університету Тафта (Массачусетс) Янніс Іоаннідіс.

Нагадаємо, 6 травня в країні пройшли дострокові вибори, проте партії, які увійшли до нового парламенту, не змогли домовитися про уряд. У зв'язку з цим президент Греції Каролос Папульяс прийняв рішення призначити нові дострокові вибори до парламенту на червень поточного року.

Через нездатність Греції призначити новий уряд із новою силою відновилося обговорення можливості відмови Греції від використання єдиної європейської валюти. Вихід Греції з єврозони припускають навіть у Міжнародному валютному фонді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram