ГоловнаЕкономікаДержава

Українці стрімко бідніють, - дослідження

Доходи оцінювали відповідно до міжнародних критеріїв

Українці стрімко бідніють, - дослідження
Фото: ollimpiada.com

В Україну половина населення витрачає понад 60% свого бюджету на продукти харчування, що, відповідно до міжнародних критеріїв, свідчить про те, що практично кожна друга сім'я живе за межею бідності.

Сьогодні чверть українців вважають себе бідними. Але якщо застосовувати стандарти ООН, то в нас бідними є 80% населення. Якщо подивитися на повсякденне життя, то можна зауважити, що значна частина населення заледве виживає. І це стосується людей працюючих, які мають достатньо високу кваліфікацію.

— Євген Захаров, співголова Харківської правозахисної групи, голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини

Про це повідомила Людмила Черенько, кандидат економічних наук, директор відділу досліджень рівня життя Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи при Національній академії наук України.

За її словами, сьогодні майже половина всіх громадян України, за критеріями, які використовують для міжнародних зіставлень бідності, належить до категорії бідних.

За останній рік цей показник збільшився з 42,8% до 44,1%. Тобто, по суті, повернулися показники 2007 року (44,7%).

Позитивну динаміку цього показника, що можна було спостерігати до 2009 року, врешті-решт, було втрачено в результаті економічної кризи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram