ГоловнаКультура

У Брюсселі пройде фестиваль "Українська весна"

Там покажуть українські фільми, що вийшли в 2019-2020 роках.

У Брюсселі пройде фестиваль "Українська весна"
Кадр з фільму "Мої думки тихі"
Фото: Артхаус Трафік

27 березня в Брюсселі стартує кінопрограма фестивалю української культури "Українська весна", який пройде в Центрі образотворчих мистецтв BOZAR.

Як повідомляють організатори, в кінопрограмі покажуть українські фільми, які отримали прем'єри на кінофестивалях класу "А" в 2019 році і вийшли в прокат цього року. Також відбудеться публічна зустріч з українським режисером, письменником і громадським активістом Олегом Сенцовим.

Так, у програмі:

- дебютна повнометражна робота режисера Антоніо Лукича "Мої думки тихі". Вперше фільм був показаний у секції East of West Міжнародного кінофестивалю в Карлових Варах, де його удостоїли Спеціальної премії журі. Українська прем'єра відбулася в рамках Одеського міжнародного кінофестивалю, де робота Лукича отримала приз глядацьких симпатій, премію FIPRESCI за найкращий український фільм, премію за найкращу акторську роботу (Ірма Вітовська) і спеціальну згадку журі (Андрій Лідаговський).

- ще один повнометражний дебют - "Додому" Нарімана Алієва. Світова прем'єра фільму відбулася в програмі "Особливий погляд" Каннського кінофестивалю. В Україні стрічка отримала Гран-прі Одеського кінофестивалю - "Золотий Дюк", який присуджується за результатами глядацького голосування.

призер кінофестивалю "Санденс" - документальний фільм Ірини Цілик "Земля блакитна, ніби апельсин". Фільм також брав участь у секції Generation 14Plus Берлінського кінофестивалю і візьме участь в основному конкурсі Docudays UA.

- "Фокстер і Макс" Анатолія Матешка - пригодницький фільм для підлітків.

- "U311 "Черкаси"" Тимура Ященка - ще один повнометражний дебют, драма про оборону однойменного морського тральщика, який був заблокований російськими військами в бухті Донузлав у березні 2014 року під час початку окупації Криму. Фільм показали в основному конкурсі Варшавського міжнародного кінофестивалю, українська прем'єра фестивальної версії картини відбулася на Одеському міжнародному кінофестивалі.

Фото: Артхаус Трафік

Модератором дискусії з Олегом Сенцовим виступить професорка історії Од Мерлен.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram