ГоловнаКультура

Розкопки в Києві на Поштовій площі мають намір внести в список ЮНЕСКО

Визначено переможців конкурсу на концепцію історико-культурного туристичного центру, де знаходяться розкопки. 

Розкопки в Києві на Поштовій площі мають намір внести в список ЮНЕСКО
Фото: Макс Требухов

Міністр культури Євген Нищук повідомив, що міністерство надалі має намір внести об'єкт "Річкова брама тисячолітнього Києва" на київській Поштовій площі в список ЮНЕСКО. Про це повідомляють у пресцентрі Міністерства культури.

"Подібні об'єкти мають особливу історичну і культурну цінність, і тому наша подальша робота, крім, власне, концепції «Річкова брама тисячолітнього Києва» на Поштовій площі, повинна бути сконцентрована на розвитку пам'ятки і згодом внесення її до списку ЮНЕСКО, що дозволить розвивати і зберігати об'єкт на світовому рівні", - заявив Євген Нищук.

Міністр розповів про це на церемонії нагородження переможців конкурсу на найкращу концепцію історико-культурного, туристичного центру "Річкова брама тисячолітнього Києва". Метою конкурсу була реабілітація пізнавального потенціалу Поштової площі та створення публічного простору для туристичних візитів розкопок, які датовані XI-XII ст. і є місцевістю прибережного міського кварталу Києва та Старого Подолу.

Переможцями конкурсу стала команда молодих архітекторів: Людмила Баженова (архітектор), В'ячеслав Гуцуляк (інженер-проєктувальник) і Олександр Приходько (інженер-проєктувальник).

Нагадаємо, взимку 2015 року розкопки старого Києва були виявлені під час реконструкції на Поштовій площі. Знайдені пам'ятники датовані XI-XII ст.

Пізніше Верховна Рада прийняла постанову №8541 про збереження історико-культурної спадщини на Поштовій площі в Києві.

Проєкт рішення з приводу Поштової площі передбачає передачу земельної ділянки і недобудованого об'єкта "Музей історії Києва", проведення археологічних досліджень ДП "Центр археології Києва Інституту археології НАН України" і подальше створення музею за проєктом, який здобуде перемогу на міжнародному конкурсі.

У листопаді 2018 року Київрада розірвала договір з забудовником, який збирався на місці знайдених артефактів побудувати торговий центр.

У травні 2019 року розкопкам на Поштовій площі в Києві було присвоєно статус пам'ятника національного значення. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram