ГоловнаКультура

У Польщі влаштували протест через вилучення феміністської роботи з Національної галереї

Там була зображена жінка, яка їсть банан.

У Польщі влаштували протест через вилучення феміністської роботи з Національної галереї
"Потребительское искусство" фрагмент из видео
Фото: Наталья ЛЛ

З Національної галереї Польщі вилучили феміністську роботу Наталії ЛЛ "Споживче мистецтво" 1973 року, де зображена жінка, яка їсть банан. Міністерство культури визнало її "неналежним" твором мистецтва. Крім цього, воно заборонило інший твір мистецтва, де зображена жінка, що йде на повідку з двома чоловіками.

У відповідь поляки влаштували акцію протесту з банановим селфі, про це повідомляє Dazeddigital.

Фото: dazeddigital.com

30 квітня біля Національної галереї Польщі зібралося сотні людей на акцію протесту. Вони їли банани і ліпили шкірку в головні убори. На місці акції був кіоск, де пропонували зробити банановий манікюр. Протестувальники також публікували в інтернет свої фотографії з бананами під тегом #bananaselfie.

"Це не перший раз, коли політики забороняють польське мистецтво. Це смішно, тому що фотографії зроблені в 70-х роках, і люди могли бачити їх у музеї раніше. Це схоже на цензуру часів ПНР (колишньої комуністичної держави Польщі), але тепер ми демократична країна", - сказала одна з учасників протесту.

Студентка з історії мистецтв з Польщі Анна Закжевська, яка також розмістила селфі, сказала: "Це не саме мистецтво. Наше нинішнє уряд використовує маленькі кроки, щоб тихо відфільтрувати, піддати цензурі або заборонити нашу свободу. Якщо ми будемо терпіти ці речі, то прокинемося, позбавлені нашої демократії".

Мистецтвознавці відзначили, що робота Наталії ЛЛ є не тільки феміністською заявою, але і критикою нестачі продовольства часів польського комуністичного правління, в той час банан був предметом розкоші.

Польщу очолює консервативна партія "Право і справедливість", це призвело до зростання правих настроїв в уряді. Художня цензура продовжує залишатися серйозною проблемою в Польщі, особливо коли справа стосується чогось, що розширює соціальні та сексуальні кордони.

Наталя ЛЛ (справжнє прізвище Лях-Ляхович) народилася в 1937 році в місті Живець - польська художниця другої половини XX століття. Представниця польського неоавангарду і концептуального мистецтва. Працювала в галузі фотографії, експериментальних відеороликів та інсталяцій. З 1975 року Наталія ЛЛ вносила свій внесок у глобальний феміністський рух за допомогою робіт, які досліджують досягнення жіночності та фемінізму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram