ГоловнаКультура

Помер куратор Венеціанської бієнале 2015 року Окуі Енвезор

Куратору було 55 років.

Помер куратор Венеціанської бієнале 2015 року Окуі Енвезор
Окуи Энвезор
Фото: EPA/UPG

У віці 55 років від раку помер відомий куратор і критик Окуї Енвезор.

Про це повідомляє Frieze

У своїй практиці Енвезор розширював межі, включаючи в поле сучасного мистецтва художників з-поза євро-американського середовища - з країн Африки, Азії і Латинської Америки.

Минулого року Енвезор пішов з поста арт-директора Haus der Kunst у Мюнхені через проблеми зі здоров'ям - куратор боровся з раком упродовж декількох останніх років.

У 2015 році він курирував основний проект Венеціанської бієнале із заявленою темою "Всі долі світу". Окуі Енвезор був першим куратором виставки, який народився в Африці. Він також був першим неєвропейцем, який став куратором виставки Документа в німецькому Касселі в 2002 році.

"Призначення Енвезора, який народився в Нігерії, в 2011 році в Haus der Kunst, художню інституцію, засновану нацистами, було дуже символічним", - пише видання.

Історик мистецтва Кобена Мерсер пише, що дослідницька виставка Енвезора "Короткий вік: Незалежність і рух звільнення в Африці, 1945-1994", яка проходила в Німеччині і США в 2001-му і 2002 роках, "власноруч повернула Африку в культуру глобального сучасного мистецтва". Енвезор навів фокус на багатьох художників з Африки й африканських діаспор і включив їх у світовий контекст.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram