ГоловнаКультура

Внесок культурного сектору в економіку США склав $763,7 млрд, - дослідження

Це вчетверо більше, ніж внесок сільського господарства.

Внесок культурного сектору в економіку США склав $763,7 млрд, - дослідження
Фото: ellicottvilletimes.com

Згідно з новими даними, оприлюдненими американським Бюро економічного аналізу та Національним фондом мистецтв (National Endowment for the Arts), вклад сфери мистецтва і культури в економіку США перевищує внесок сільського господарства, транспорту чи надання складських послуг.

Про це повідомляють на сайті NEA.

Зокрема, вклад сфери мистецтва в економіку США 2015 року склав 763,6 млрд доларів. У сфері зайнято 4,9 млн працівників, які заробляють понад 370 млрд доларів. Крім того, у сфері мистецтва експорт перевищує імпорт на 20 млрд доларів.

"Ці дані показують, що мистецтво і культура роблять великий внесок в економіку нашого суспільства, - каже головуючий Національного фонду мистецтв Джейн Чу. - Цифри підтверджують, що мистецтво відіграє велику роль у нашому повсякденному житті, включаючи робочі місця, продукти, які ми купуємо, і досвід, яким ми ділимося".

Внесок культури в економіку США 2015 року вчетверо перевищив внесок від сільського господарства і на 200 млрд - внесок від транспорту і складських послуг.

Найшвидше у сфері культури ростуть стрімінгові сервіси, онлайн-видавництва, перформативне мистецтво, дизайн і архітектура.

За 2015 рік споживачі культури витратили 31,6 млрд доларів на квитки в театри, кіно і т.д., що на мільярд перевищило прогнози.

Найбільший внесок серед культурних індустрій у національну економіку США роблять телебачення (127 млрд), кінематограф (99 млрд), нецифрова видавнича справа (77 млрд). Арт-галереї, книгарні та інші центри ритейлу в культурі згенерували 51 млрд 2015 року, але при цьому в цій сфері працюють 767 тис. осіб, що робить ритейл в культурі другим за кількістю найнятих працівників профільним сектором.

Незалежні художники, письменники і виконавці зробили внесок на 22 млрд доларів в економіку США. Музеї - 5,3 млрд доларів.

2015 року американський уряд виділив 101,5 млрд доларів для культурного сектору, в основному фінансуючи освіту у візуальному і виконавському мистецтві. "Найбільший внесок уряду в мистецтво і виробництво культури - в освіті, послугах, які надаються в молодшій і середній школах, а також у школах і університетах", - цитує видання Artsy звіт.

Видання пише, що оприлюднені дані стануть важливим аргументом проти скорочень державного фінансування Національного фонду мистецтв, які відбуваються за президента Трампа, але при цьому суспільство вони не переконають. У 2010 році дослідницька організація Topos оприлюднила дослідження, згідно з яким жителі США часто скептично ставляться до того, як мистецтво може впливати на них з економічного погляду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram