ГоловнаКультура

Названа орієнтовна дата винесення рішення у справі про "скіфське золото"

Розгляд апеляції у справі про повернення в Україну колекції "скіфського золота" почався 11 березня.

Названа орієнтовна дата винесення рішення у справі про "скіфське золото"
Виставка "Крим: золото і секрети Чорного моря" в музеї Алларда Пірсона (Амстердам)
Фото: EPA/UPG

Апеляційний суд Амстердама в Нідерландах прогнозує винесення рішення щодо апеляції музеїв анексованого Росією Криму на рішення про повернення Україні колекції "скіфського золота" 11 червня.

Про це повідомив заступник міністра юстиції Сергій Пєтухов на своїй сторінці в Facebook.

"Апеляційний суд Амстердама визначив 11 червня як орієнтовну дату винесення рішення у справі про "скіфське золото", - написав він.

Інших подробиць Пєтухов не повідомив.

Нагадаємо, сьогодні, 11 березня, почався розгляд апеляції у справі про повернення в Україну колекції "скіфського золота".

У 2016 році окружний суд Амстердама постановив повернути Україні експонати кримських музеїв. Предметом спору була колекція з 565 експонатів, наданих Амстердамському археологічному музею Алларда Пірсона для виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі".

Виставка проходила в 2014 році і завершилася після окупації Криму Російською федерацією. Згідно з українським законодавством, музейні об'єкти є частиною музейного фонду України і Міністерство культури України має вирішити, куди повернуться об'єкти з голландської виставки. Кримські музеї наполягають на нерозривності колекцій і на те, що експонати, вивезені з Криму до окупації його Росією, повинні повернутися в музеї, звідки вони були взяті.

У серпні 2017 року музеї окупованого Криму подали апеляційну скаргу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram