ГоловнаКультура

Померла народна артистка України Неоніла Крюкова

Актриса померла на 75-му році життя.

Померла народна артистка України Неоніла Крюкова

У п'ятницю, 5 жовтня, померла народна артистка України Неоніла Крюкова. Про це повідомила її дочка Мирослава Барчук.

"Пішла матуся сьогодні вранці. Дуже просимо помолитися за неї. Час і місце прощання повідомимо, щойно буде відомо", - написала вона у фейсбуці.

Співчуття у зв'язку зі смертю артистки висловив Президент України Петро Порошенко.

"Українська культура зазнала непоправної втрати - відійшла у вічність видатна актриса, людина яскравого таланту та активної громадянської позиції, Герой України, народна артистка України, лауреат Шевченківської премії Неоніла Крюкова. Щирі співчуття рідним і близьким Неоніли Валеріївни", - зазначив Президент.

Герой України Неоніла Крюкова народилася 14 листопада 1943 року в селі Попівка Онуфріївського району Кіровоградської області. Працювала в Національній філармонії України. Всупереч заборонам підготувала 17 сольних концертних програм за творами українських письменників.

Актриса з принциповою громадянською позицією, вона ще у 80-ті рр. зважилася поставити на сцені виставу "Маруся Чурай" за забороненим твором Ліни Костенко, "Собор" Олеся Гончара. Однією з перших поїхала на Чорнобильську АЕС після аварії в 1986-му і вийшла разом зі студентами на голодування в 1990-му за незалежність України.

З 2006 року, після травми хребта, була прикута до лікарняного ліжка та інвалідного візка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram