ГоловнаКультура

Харукі Муракамі відмовився від номінації на альтернативну Нобелівську премію з літератури

Письменник вважає кращим для себе зосередитися на написанні нової книжки.

Харукі Муракамі відмовився від номінації на альтернативну Нобелівську премію з літератури
Харуки Мураками
Фото: EPA/UPG

Японський письменник Харукі Муракамі відмовився від номінації на альтернативну Нобелівську премію з літератури, повідомляє Kyodo News.

Згідно з повідомленням, письменник звернувся до Нової академією Швеції (організатора альтернативної Нобелівської премії з літератури) посередництвом електронної пошти і попросив виключити його з шорт-листа номінантів 2018 року.

Зокрема, він зазначив, що номінування на альтернативну Нобелівську премію з літератури для нього є "великою честю", але вважає для себе найкращим на сьогодні "зосередитися на написанні нової книжки подалі від уваги засобів масової інформації".

Відзначимо, нова премія була створена після того, як Шведська академія вирішила відкласти вручення в 2018 році Нобелівської премії з літератури через звинувачення в сексуальних домаганнях.

Харукі Муракамі найбільш відомий творами "Полювання на овець" (1982), "Норвезький ліс" (1987), "Хроніки заводного птаха" (1994-95), "Кафка на пляжі" (2002) і "1Q84" (2009-10) .

Крім цього, він перевів на японську твори таких письменників, як Раймонд Карвер і Джером Селінджер.

У 2013 і 2016 роках Харукі Муракамі називали одним з головних претендентів на Нобелівську премію з літератури.

Нагадаємо, відмова від вручення премії з літератури обумовлена скандалом у Шведській академії, в центрі якого опинився французький фотограф Жан-Клод Арно, якого звинуватили в сексуальних домаганнях.

Арно - чоловік шведської поетеси Катаріни Фростенсон, обраної в академію в 1992 році. У листопаді минулого року 18 жінок звинуватили фотографа в сексуальних домаганнях. Деякі епізоди харассмента, за їхніми словами, відбувалися в приміщеннях, що належать академії.

Незабаром після цього академія проголосувала за виключення Катаріни Фростенсон з організації. Сам фотограф відкидає всі звинувачення.

Після висунутих на його адресу звинувачень шість членів Академії покинули свій пост, включаючи його самого і голову організації - Сару Даніус. У відповідь на масовий вихід король Швеції Карл XVI Густав дозволив членам академії залишати пост за власним бажанням - раніше від "академіків" чекали готовності займати цю позицію до кінця життя.

Наступного лауреата Нобелівської премії з літератури назвуть в 2019 році. Востаннє вручення премії з літератури переносили в 1943 році під час Другої світової війни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram