ГоловнаКультура

У Києві почали реставрацію картини Караваджо "Поцілунок Іуди", яка постраждала від рук злодіїв 2008 року

Роботи виконують художники київського реставраційного центру.

У Києві почали реставрацію картини Караваджо "Поцілунок Іуди", яка постраждала від рук злодіїв 2008 року
Фото: dumskaya.net

Співробітники Національного науково-дослідного реставраційного центру в Києві розпочали реставрацію полотна Мікеланджело Мерізі да Караваджо "Поцілунок Іуди" з Одеського музею західного і східного мистецтва.

Цю інформацію "Думской" підтвердив голова опікунської ради Одеського музею, депутат облради Юрій Маслов.

"Усі процеси реставрації твору живопису здійснюватимуть провідні художники-реставратори ННДРЦУ, які мають високі кваліфікаційні категорії, значний досвід практичної роботи на ниві реставрації. Процес буде контролювати розширена науково-реставраційна рада за участю запрошених художників-реставраторів станкового живопису вищої кваліфікаційної категорії з музейних установ України", - йдеться в заяві реставраторів.

Реставрація передбачає доповнення місць втрат авторського і дубльованого полотна, з'єднання вирізаної злочинцями центральної частини полотна з фрагментами, які залишилися під музейною експозиційною рамою.

Нагадаємо, полотно Караваджо "Поцілунок Іуди" викрали влітку 2008 року з Одеського музею західного і східного мистецтва і повернули в Україну 2010-го в спотвореному вигляді. Весь цей час полотно зберігалося в Національному науково-дослідному центрі України. Реставратори довго не бралися за його відновлення, хоча картина сильно постраждала від викрадачів, через накладений арешт.

У квітні 2018 року Подільський районний суд Києва дозволив реставрацію в Київському науково-дослідному центрі, хоча до робіт планували залучити фахівців з Італії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram