ГоловнаКультура

Син Стуса заявив, що не надасть авторських прав на фільм про батька

"Нехай тепер знімають піратський фільм. Мені все одно", - сказав Дмитро Стус.

Син Стуса заявив, що не надасть авторських прав на фільм про батька
Дмитрий Стус
Фото: скриншот

Син українського дисидента й поета Василя Стуса Дмитро відмовився брати участь у роботі над фільмом про свого батька "Стус" і не надасть авторських прав знімальній групі.

Про це він заявив у коментарі виданню "ГОРДОН".

"Я не в курсі останніх подій, оскільки українське телебачення не дивлюся й у Facebook не сиджу. Близько року тому до мене звернулися з Держкіно й попросили, щоб я зустрівся з людьми, які хочуть знімати фільм про Стуса. Я зустрівся, почитав сценарій і категорично відмовився брати будь-яку участь у цій роботі, навіть як консультант. Адже це кіно виходило зовсім не про Стуса. Там не було нічого, що мало б бути в такому фільмі. З людьми, які збиралися знімати цю стрічку, я розмовляв востаннє близько року тому, якщо не більше. Відтоді жодних контактів з ними не було. І ця тема зі скандалом навколо фільму мене зовсім не цікавить", - сказав Дмитро Стус.

Він зазначив, що не має наміру втручатися в розбіжності між знімальною групою й політиком Віктором Медведчуком, що був адвокатом його батька на судовому процесі.

"Те, що з фільму хотіли вирізати сцену суду над Стусом, - не моя проблема. Це проблема знімальної групи. І знову ж, якщо представники Медведчука зберуться судитися зі знімальною групою, то це не мої проблеми. Ба більше, за минулий час про мене написали всякого. І я вирішив, що авторських прав не дам. Отож, нехай тепер знімають піратський фільм. Мені однаково", - резюмував Стус.

Нагадаємо, 10 серпня стало відомо, що з фільму "Стус", який мав вийти на екрани наступного року, прибрали всі сцени з Віктором Медведчуком, котрий, як відомо, був адвокатом поета. За оцінками юристів та істориків, його діяльність не останньою чергою призвела до того, що поетові дали 10 років ув'язнення в таборі строгого режиму.

За версією продюсера фільму Артема Денисова, сцени з Медведчуком забрали з фільму через потребу скоротити хронометраж, що разом з іншими вирізаними зі сценарію епізодами, становив 180 хвилин (заявлений хронометраж - 100 хвилин). За версією режисера картини Романа Бровка, це сталося тому, що з Медведчуком у сюжеті фільм нібито не взяли б у прокат великі дистриб'юторські компанії. Крім того, Бровко послався на прохання Дмитра Стуса, який пізніше це спростував. За версією актора Геннадія Попенка, чий пост у Фейсбуці став початком цієї публічної історії, сцени з адвокатом Стуса вирізали після "дзвінка з адміністрації Медведчука", що продюсер фільму заперечує.

У суботу, 11 серпня, стало відомо, що творці фільму вирішили дозняти епізоди з Медведчуком, тому що "вислухали думку аудиторії та пішли їй назустріч". Адвокат Медведчука Ігор Кириленко пригрозив через суд заборонити фільм, якщо в ньому буде "недостовірна інформація" про його клієнта.

Фільм "Птах душі" (перша назва стрічки) знімається за контрактом Держкіно з компанією "UM-GROUP". Проект став одним з переможців 10-го конкурсного відбору Держкіно. Сума державної фінансової підтримки становить 19 млн 264,5 тис. грн. Загальна вартість виробництва фільму - 38 млн 529 тис. грн.

Фільм розповідає про останні дні життя геніального українського поета-шестидесятника й про його загадкову смерть у радянському таборі вночі проти 4 вересня 1985 року. Медведчук був адвокатом Стуса на судовому процесі 1980 року. Сам Стус протестував проти цього призначення, але не зміг домогтися заміни захисника. У виступі перед судом адвокат заявив, що всі злочини підсудного заслуговують покарання.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram