ГоловнаКультура

Рада зобов'язала Кабмін внести знайдені на Поштовій площі артефакти до пам'яток національного значення

Законопроектом запропоновано вжити необхідних заходів для збереження цінностей.

Рада зобов'язала Кабмін внести знайдені на Поштовій площі артефакти до пам'яток національного значення
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада зобов'язала Кабінет Міністрів вносити артефакти, знайдені під час розкопок на Поштовій площі в Києві, до Державного реєстру нерухомих пам'яток України в категорію "Пам'ятки національного значення".

За прийняття законопроекту №8541, зареєстрованого в парламенті 2 липня, проголосували 294 депутати при мінімально необхідних 226.

Законопроектом запропоновано доручити Кабміну вжити необхідних заходів для збереження об'єктів історико-культурної спадщини на Поштовій площі в Києві, внести об'єкт культурної спадщини "Будинок прибережного міського кварталу Середньовічного Києва" до Державного реєстру нерухомих пам'яток України в категорію "Пам'ятки національного значення".

КМДА рекомендовано вжити вичерпних заходів для інформування громадськості про об'єктивний поточний стан музеєфікації об'єкту культурної спадщини та широкого обговорення подальших кроків з метою зменшення соціального напруження.

Авторський колектив становлять Микола Княжицький, Віктор Єленський (обидва - фракція "Народний фронт"), Ірина Подоляк (Об'єднання "Самопоміч") і Сергій Тарута (позафракційний).

Нагадаємо, 2013 року на Поштовій площі почалася підготовка до будівництва торгового центру. Потім, згідно з українським законодавством, на території провели розкопки, протягом яких археологи виявили під площею унікальні артефакти часів Київської Русі. У листопаді 2017 року Комітет Ради рекомендував призупинити будівництво.

Комісія Київради з питань власності одностайно підтримала рішення про створення музею. Зазначалося, що для того, щоб створити музей, необхідно припинити договір з інвестором будівництва підземного ТРЦ, а потім прийняти об'єкт незавершеного будівництва в комунальну власність.

У червні 2018 року стало відомо, що створення музею під загрозою, тому що Київрада відмовилася розірвати договір про будівництво ТРЦ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram