ГоловнаКультура

Картину Караваджо "Поцілунок Юди", яка постраждала від рук злодіїв у 2008 році, реставрують

Полотно з 2010 року перебуває на зберіганні в архівах.

Подільський районний суд Києва задовольнив клопотання Генпрокуратури і дозволив реставрацію картини Мікеланджело Мерізі да Караваджо "Поцілунок Юди", яка була викрадена влітку 2008 року з Одеського музею західного і східного мистецтва і повернена в Україну у 2010-му.

Таке рішення суддя Павло Отвіновський ухвалив 20 квітня, пише "Думская" з посиланням на музейників.

Фото: EPA/UPG

Увесь цей час полотно зберігається в Національному науково-дослідному центрі України. Реставратори навіть не розпочали його відновлення, хоча картина сильно постраждала через викрадачів. Тому від зняття арешту до повернення "Поцілунку Юди" в Одесу може пройти значний час.

Як пояснив голова опікунської ради музею західного і східного мистецтва Юрій Маслов, рішення суду виявилося ненайвдалішим.

"Суд не зняв арешт, а дозволив реставрувати картину в Київському науково-дослідному центрі. Між тим, є домовленість з послом Італії, "Поцілунок Юди" готові відновити фахівці у Венеції. Ми, і генпрокурор Юрій Луценко стоїть на тій же позиції, будемо просити суд передати картину на відповідальне зберігання в одеський музей з правом вивезення у Венецію на реставрацію", - зазначив Маслов.

Нагадаємо, у п'ятницю в Одесі перебував генеральний прокурор Юрій Луценко. Він пообіцяв найближчим часом передати картину Караваджо назад в Одесу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram