ГоловнаКультура

У Японії знайшли український німий фільм "Людина і мавпа" 1930 року

Це перший повнометражний науковий фільм, зроблений в Україні.

У Японії знайшли український німий фільм "Людина і мавпа" 1930 року
Кадр из фильма "Человек и обезьяна"
Фото: Центр Довженко

Національний центр Довженка знайшов і привіз в Україну фільм "Людина і мавпа" 1930 року режисера Андрія Вінницького, який вважали втраченим.

Як повідомляє центр у фейсбуці, це перший український повнометражний науковий фільм.

Фільм знайшли в токійському національному кіноцентрі при Національному музеї сучасного мистецтва під час архівних пошуків і дослідження зв'язків ВУФКУ з іноземною прокатною системою.

У результаті дослідження з'ясувалося, що багато українських фільми кінця 1920-х - початку 1930-х показувалися в прокаті в Японії. Серед них - "Земля" і "Іван" Олександра Довженка, "Навесні" Михайла Кауфмана і "Людина і мавпа" Андрія Вінницького.

У Центрі Довженка зазначають, що фільм Вінницького в японському архіві атрибутували саме як український, що й уможливило його віднайдення.

У токійському кіноцентрі зберігся негатив, а 35-міліметрову чорно-білу позитивну копію для України створили в Осаці на плівці нового покоління.

"Людина і мавпа" - культурфільм, який ілюструє теорію Дарвіна про еволюцію видів. Знімався в Сухумі 1930 року. У створенні фільму брав участь відомий оператор Йосип Рона.

Очікується, що озвучену сучасною музикою картину Вінницького покажуть на фестивалі німого кіно і сучасної музики "Німі ночі" в липні цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram