ГоловнаКультура

У 2019 Мінкульт дасть гроші на закупівлю мистецтва в музеї, - Ройтбурд

На той час пройде 30 років з моменту останньої планової закупівлі.

У 2019 Мінкульт дасть гроші на закупівлю мистецтва в музеї, - Ройтбурд
Александр Ройтбурд
Фото: Макс Левин

Міністерство культури запланувало на 2019 рік закупівлю предметів сучасного мистецтва в музеї.

Про це розповів художник Олександр Ройтбурд на круглому столі в Інституті Горшеніна, конспект якого опубліковано сьогодні.

При цьому художник відзначає, що остання планова закупівля предметів мистецтва в українських музеях сталася в 1989 році. "Незалежність України проголошена в 1991 році, таким чином, Україна не закуповує своє мистецтво 26 років плюс два роки. Україна була частиною Московської, а потім Радянської імперії, але ніколи 30-річної фактично перерви в музеєфікації національного мистецтва в колоніальній Україні не було. Ви хто, хлопці, колонізатори або ви українська влада?"- каже Ройтбурд.

Художник додає, що про цей факт він говорить на кожній зустрічі з чиновниками.

"Нарешті останній раз я почув, що Нищук домовився: на 2019 Мінкульт буде закуповувати українське сучасне мистецтво - йому дадуть на це гроші. Тобто, рівно через 30 років. Це означає, що знову почнуться вливання в body of art України, яке музеєфіковано і може стати предметом вивчення", - заявив він.

Ройтбурд зазначає, що зібрати колекцію мистецтва української хвилі практично неможливо "через його фізичну відсутність в Україні. Його немає в музеях, його немає в приватних зібраннях в Україні, воно все кудись вивезене."

Генеральний директор Національного художнього музею України Юлія Литвинець підтверджує, що закупівля вже давно не проводилася. "Нам не дають гроші на закупівлі. Останній раз це було стільки років тому, що я вже не згадаю. Це була дика випадковість, по-іншому я не можу це назвати - просто в кінці року в Міністерстві культури "згорали" гроші і їх треба було на щось терміново витратити, ось і все", - розповідає вона.

Литвинець додає, що це була не системна закупівля.

Нагадаємо, Мінкультури оголосило конкурс на проект Музею Революції гідності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram