ГоловнаКультура

Поморянський замок у Львівській області відреставрують за 8,3 млн грн

Відновлювальні роботи та реставрацію планують завершити наприкінці 2018 року.

Поморянський замок у Львівській області відреставрують за 8,3 млн грн
Фото: Вікіпедія

Цього року розпочнуться реставраційні роботи в Поморянському замку XVII століття, розташованому в Золочівському районі Львівської області.

Як повідомляє zaxid.net, у вівторок, 29 серпня, пройшов аукціон з вибору підрядника.

У тендері з вартістю понад 10 млн грн і терміном виконання робіт до 31 грудня 2018 року взяли участь чотири компанії. Найнижчу ціну запропонувало колективне підприємство "Центр комплекс" Львівської обласної асоціації інвалідів - 8,249 млн грн. 2015 року це підприємство реставрувало фасад і дах Музею Пінзеля у Львові, а наприкінці 2016 року перемогло в тендері на капітальний ремонт церкви Св. Миколая.

Згідно з проектно-бюджетною документацією, яку підготували ще торік, для виведення замку з аварійного стану потрібно близько 11 млн грн.

"Цього року в нас є 800 тис. грн в обласному бюджеті, ще 100 тис. грн пообіцяла виділити Золочівська районна держадміністрація, - розповідає директор департаменту архітектури та розвитку міського будівництва Львівської ОДА Оксана Ткачук. - Але загалом нам треба було б акумулювати 3 млн грн, щоб провести повністю ремонт фундаментів чи даху. Сподіваємося, що додаткові кошти виділять з державного бюджету".

Очікується, що в результаті робіт Поморянський замок стане привабливим місцем для туристів.

"Поморяни вже внесені до переліку історичних місць і поселень. Зараз готується історико-архітектурний план, який визначить історичний ареал території. Коли його буде затверджено, території навколо замку, на площі біля костелу отримають відповідний статус і режим забудови, будуть накладені обмеження, які дозволять підтримувати стан цього історичного середовища", - додала Ткачук.

Новий статус отримав і сквер біля замку.

Поморянський замок цього року відзначив своє 580-річчя. 1978 року провели реставрацію замку, але з 80-х років він був порожнім і руйнувався. Влітку 2008 року впав стик двох крил замку і була розібрана кам'яна огорожа. 2011 року впала одна зі стін замку, 2010 року обговорювалася ідея передачі замку в концесію, але цього так і не було зроблено.

Зазначимо, що перша заступниця міністра культури Світлана Фоменко в інтерв'ю LB.ua заявила, що 2018-й може стати роком спадщини в Україні, у зв'язку з чим у Мінкульті сподіваються на виділення додаткових коштів на реставрацію і відновлення пам'яток культури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram