ГоловнаКультура

В українських селах функціонують 33 тисячі закладів культури, з них 1,6 тис. - у відмінному стані

Міністерство культури провело інвентаризацію в селах.

В українських селах функціонують 33 тисячі закладів культури, з них 1,6 тис. - у відмінному стані
Фото: Макс Левин

В українських селах налічують 33 324 установи культури, з яких - 16 640 клубів, 15 875 бібліотек, 184 кінотеатру і 625 кіноустановок.

Ці цифри, встановлені в результаті інвентаризації, озвучив міністр культури Євген Нищук на круглому столі про децентралізацію у сфері культури 15 березня.

З них у відмінному стані 1 610 установ: 630 клубів, 971 бібліотека, 6 кінотеатрів і 3 кіноустановки.

З ризиком закриття - 1499: 803 клуби, 541 бібліотека, 9 кінотеатрів і 146 кіноустановок.

Потребують ремонту 14 799 закладів культури: 8 211 клубів, 6310 бібліотек, 77 кінотеатрів і 201 кіноустановка (кіноустановка - комплекс обладнання, який потрібен для показу фільмів - і стаціонарний, у кінотеатрах, і пересувний).

Мінкульт відзвітував про те, що було зроблено в рамках децентралізації у сфері культури і що міністерство збирається зробити у 2017 році. У зв'язку з початком процесів об'єднання в територіальні громади Мінкульт переглядає культурну політику в регіонах.

"Ми відмовляємося від організації заходів, Міністерство культури більше не буде івент-агентством", - заявив Нищук під час круглого столу.

Зокрема, міністр зазначив, що Рада Європи провела в Україні аналітичний огляд культурної політики: акцент робився на питаннях охорони культурної спадщини і на тому, як модернізувати культурну інфраструктуру, щоб державна політика у сфері культури була більш адекватною.

В Україні запустили проект адаптації та впровадження системи індикаторів ЮНЕСКО CDIS (індикаторів впливу культури на соціально-економічний розвиток). Це потрібно для того, щоб отримати об'єктивні дані про розвиток сфери культури в Україні. Фінальні результати цих досліджень повинні опублікувати до кінця березня - на початку квітня 2017.

Нагадаємо, торік Кабмін заявив, що перший пріоритет у сфері культури - осучаснення місцевих установ культури в рамках децентралізації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram