ГоловнаКультура

У Києві зіграють твори відомого українського композитора Сергія Борткевича

Студентська ініціатива переросла в міні-фестиваль. 

У Києві зіграють твори відомого українського композитора Сергія Борткевича
Сергей Борткевич
Фото: Предоставлено организаторами фестиваля

З 20 по 24 березня в Києві пройде музичний проект "Борткевич в Україні", присвячений 140-річчю від дня народження відомого українського композитора-емігранта Сергія Борткевича.

Як повідомляють організатори проекту, ініціаторами його стали аспіранти Національної музичної академії України ім. Чайковського Євген Левкулич і Темур Якубов.

Обидва аспіранти досліджують творчість композитора, чия музика є зразком українського інструментального романтизму першої половини ХХ століття.

Борткевич народився в Харкові, але більшу частину життя прожив за кордоном. "Опинившись в ізоляції від основної магістралі розвитку української культури, композитор створив власний неповторний пласт української музики", - йдеться в описі проекту. 

Ноти композитора видавалися ще за його життя у видавництвах Німеччини, Австрії та Угорщини. Як піаніст Борткевич давав концерти в Празі, Мюнхені, Лейпцігу, Будапешті, виступав запрошеним диригентом із кращими європейськими оркестрами свого часу, викладав у консерваторіях Берліна, Харкова та Відня.

Організатори проекту наголошують, що хоч творчість Борткевича досліджують на Заході, в Україні доступ слухачів і музикознавців до недавно відкритих творів обмежений.

У рамках п'ятиденного марафону, присвяченого Борткевичу, виступлять Надія Влаєва (Болгарія-США, фортепіано), Павло Гінтов (Україна-США, фортепіано), Альфонсо Сольдано (Італія, фортепіано), українські віолончелісти Артем Полуденний і Золтан Алмаші, оркестр Ансамблю класичної музики імені Лятошинського (диригент Ігор Пучков) і Камерний оркестр Національної музичної академії України під керівництвом Ігоря Андрієвського.

У програмі - як мініатюри композитора, так і масштабні симфонічні твори. 

Розклад концертів:

20 березня. 19.00 - Малий Зал НМАУ ім. П. Чайковського (Консерваторія)

Відкриття фестивалю. "Вечір українських прем'єр". Сольний фортепіанний концерт Надії Влаєвої за участю Ірини Ушаневої та Інни Калугіної (сопрано).

21 березня. 19.00. "Шоколадний будиночок".

Концерт камерно-інструментальної музики. Виконавці: Золтан Алмаші, Темур Якубов і Євген Левкулич. 

22 березня. 19.00 - Малий Зал НМАУ ім. П. Чайковського. 

Концерт фортепіанної музики. Виконавці: Альфонсо Сольдано, Павло Гінтов.

23 березня. 19.00 - Художній салон КНУ ім. Т. Шевченка.

Концерт камерної та вокальної музики. Вокалісти: Ірина Ушанева та Інна Калугіна. Студентський камерний оркестр консерваторії. Диригент Ігор Андрієвський. 

24 березня. 14:30 - Музична вітальня Бібліотеки ім. Вернадського.

Концерт учасників майстер-класу професора Альфонсо Сольдано і презентація його книги «Sergei Bortkiewicz. Il Confine dell'Ingano». 

19.00 - Великий зал НМАУ ім. Чайковського.

Закриття фестивалю. Концерт симфонічної музики. Оркестр Ансамблю класичної музики імені Бориса Лятошинського. Диригент - Ігор Пучков. Соліст - Артем Полуденний (віолончель).

Вхід на всі концерти вільний.

Докладна інформація про фестиваль - на сайті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram