ГоловнаКультура

Премію Тернера отримала художниця Хелен Мартен

Художниця заявила, що призові гроші розділить між усіма номінантами.

Премію Тернера отримала художниця Хелен Мартен
Хелен Мартен
Фото: Tate Gallery

У Лондоні оголосили володаря премії Тернера - однієї з найпрестижніших нагород у сфері сучасного мистецтва.

Як повідомляє The Art Newspaper, Turner Prize 2016 отримала художниця Хелен Мартен.

Судді вручили їй приз із формулюванням "за поетичну і загадкову роботу", яка відображає "складності та виклики існування в сучасному світі".

Беручи приз у розмірі 25 тис. фунтів стерлінгів Хелен Мартен заявила, що розділить його з іншими трьома номінантами - Анте Гамільтон, Майклом Діном і Джозефіною Прайд. 31-річна художниця і раніше заявляла, що вважає свої перемоги в подібних конкурсах такими, що бентежать, і відзначила різноманітність у роботах своїх колег. При цьому сферу мистецтва Мартен вважає "глибоко привілейованою".

Художниця вважає, що в той час, як мистецтво зникає зі шкільних програм, групи, які сповідують праві ідеології набувають усе більшої ролі й отримують платформи для того, щоб висловлювати свої ксенофобські, гомофобні та расистські погляди.

Хелен Мартен відома своїми роботами на 56-й Венеціанській бієнале, а також персональною виставкою під назвою Eucalyptus Let Us In, яка пройшла в галереї Green Naftali (Нью-Йорк). Для свого проекту, який боровся за премію Тернера, Мартен використовувала матеріали й об'єкти з повсякденного життя - взуттєві підошви, яйця, велосипедні ланцюги тощо.

Роботи Хелен Мартен у Тейт
Фото: EPA/UPG
Роботи Хелен Мартен у Тейт

Виставка премії Тернера триватиме в галереї Тейт у Лондон до 8 січня. Премію вручають з 1984 року сучасним художникам. У різні роки володарями премії ставали Аніш Капур, Стів Макквін, Деміен Херст та інші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram