ГоловнаКультура

У Києві покажуть досьє ОДПУ на письменників Розстріляного відродження

"Найбільше агенти раділи, коли творчі особистості починали пити"

Видавництво "Основи" представить у Києві раніше засекречені документи радянських правоохоронних органів на українських письменників Розстріляного відродження (20-30-ті роки XX століття).

Як повідомляє прес-служба "Основ", проект створено в рамках видання збірки кращих творів цього періоду. До нього увійшли поезії Євгена Плужника, Михайля Семенка, Миколи Зерова, Павла Тичини і Максима Рильського, а також прозові твори Миколи Хвильового, Григорія Косинки, Юрія Яновського та Остапа Вишні.

Фото: osnovypublishing.com

На презентації проекту відвідувачам також покажуть архіви ОДПУ (попередник НКВС і КДБ): листи, доноси, вердикти - все, що було суворо засекречено протягом десятиліть і пов'язано зі справами, які вели проти українських літераторів.

"Ми отримали дозвіл на роботу з повними досьє майже на всіх письменників Розстріляного відродження. КДБ не тільки стежив за кожним кроком немилих владі літераторів, а й знав усе про них: від розмов на кухні, які спецслужбам "зливали" псевдодрузі авторів, до того, хто вважає голодомор геноцидом, хто рівняється на Америку, а хто говорить, що перенесення столиці з Харкова до Києва є аферою на користь Москви. Найбільше агенти раділи, коли творчі особистості не витримували тиску і починали пити. Письменник, який ставав алкоголіком, більше не становив для Рад жодної загрози. Ці трагічні матеріали представлять широкій публіці вперше, і я сподіваюся, що вони остаточно переконають тих, хто ще сумнівається, що Радянський Союз - одна з найбільших бід, які знав світ", - заявила видавець "Основ" Дана Павличко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram