ГоловнаКультура

Мінкульт хоче ввести ліцензування книг, які ввозяться в Україну

Особливу увагу приділятимуть книгам "українофобського характеру" з Росії

Мінкульт хоче ввести ліцензування книг, які ввозяться в Україну
Фото: Министертво культуры

Міністр культури В'ячеслав Кириленко підтримав ініціативу про введення ліцензування книг, які ввозяться в Україну, особливо, з Росії.

Про це міністр заявив під час засідання Міжвідомчої комісії з питань сприяння розвитку українського книговидання та книгорозповсюдження.

Засідання, як інформує видання Cultprostir, тривало не в Кабінеті Міністрів, як зазвичай, а у книгарні "Є". Крім міністра, участь у ньому взяли видавці Дмитро Капранов та Олександр Красовицький, президент Української асоціації видавців та розповсюджувачів книг Олександр Афонін та президент "Форуму видавців" Олександра Коваль.

"Ліцензування - це найбільш прийнятна процедура, яку ми можемо зараз застосувати для захисту як української книги, так і інформаційного простору, - зазначив Кириленко. - Це стосується книг, які імпортуються в Україну і створюють негативні ситуації для вітчизняного продукту. У більшій мірі вони йдуть із Росії нелегально. Україна в умовах війни, а сюди досі надходять книги про російських десантників".

Пропозицію про ліцензування книг внесла експертна група, яку очолює письменник і книговидавець Дмитро Капранов.

На сайті Мінкульту повідомляється, що найближчим часом запропонують конкретний механізм, за яким буде здійснюватися ліцензування.

Як повідомив Дмитро Капранов, один із варіантів - "автоматичне ліцензування", коли певний орган влади протягом 20 днів після звернення імпортера має надати певну ліцензію, якщо експертна рада не буде проти.

Олександр Красовицький, власник видавництва "Фоліо", у своєму блозі на Cultprostir зазначив, що буде створена експертна група разом із Держкомтелерадіо, яка і буде здійснювати процедуру ліцензування книг, що пропонують ввозити в Україну. Рішення ухвалюватимуть один раз щодо кожної одиниці продукції.

Нагадаємо, ініціатива ліцензувати і навіть квотувати ввезення російської книги в Україну вже озвучувалася в Кабміні влітку 2014 року. Але тоді не була чітко прописана процедура ліцензування і те, як це подіє на вітчизняний ринок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram