ГоловнаКультура

Кадрові чистки в музеях почалися ще 2008-го, - експерт

Змінювати керівництво музеїв почали ще за міністра Вовкуна.

Кадрові чистки в музеях почалися ще 2008-го, - експерт
Сергей Кролевец
Фото: www.svobodanews.ru

Міністр культури Василь Вовкун теж займався масовими звільненнями музейних директорів. Про це в ексклюзивному коментарі LB.ua повідомив Сергій Кролевець, голова Всеукраїнської асоціації музеїв.

Одним із найгучніших звільнень стало зміщення з посади директора Національного заповідника "Переяслав" Михайла Сікорського. На думку Кролевця, це стало великим ударом для Сікорського, який незабаром після цього помер.

На думку експерта, проблема в музейній сфері пов'язана з тим, що одна людина - міністр культури - може приймати рішення про звільнення або призначення на ключові посади.

"Система управління культурними об'єктами ґрунтується на пост-тоталітарному образі управління. Вона вже давно не змінюється і віджила. Сам підхід до підбору кадрів - як у Радянському союзі, в 1920-1930-х роках. Звільнення, які відбулися за останні кілька років, цілком можна порівняти з зачистками музейних кадрів у 1920-х роках - тільки тоді директорів розстрілювали, сьогодні просто звільняють", - розповідає Сергій Кролевець.

Якщо позбавити Мінкульт повноваження звільняти директорів музеїв без узгодження з професійною громадськістю, кризу в музейній сфері можна буде подолати, вважає

голова Всеукраїнської асоціації музеїв.

Нагадаємо, в січні 2012 року міністр культури України Михайло Кулиняк звільнив кілька директорів українських музеїв. Багато кадрових рішень не сприйняли працівники музеїв, а деякі з них і зовсім призвели до скандалів і новим звільнень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram